hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A miRNS-ek plazmaszintje prognosztizálhatja az Alzheimer-kórt

Egy spanyolországi kutatócsoport összefüggést fedezett fel a vérplazmában jelen lévő bizonyos miRNS-ek koncentrációja és az Alzheimer-kór, illetve az enyhe kognitív károsodás között.

A barcelonai UAB Institut de Neurociencies kutatói az Alzheimer's Research & Therapy folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy egy vizsgálatuk szerint a vérplazma miRNS szintje prediktív lehet az Alzheimer-kór és bizonyos típusú demenciák kialakulására.

Az Alzheimer-kór egy gyógyíthatatlan, progresszív neurodegeneratív betegség, mely a demencia elsődleges oka, és mindezidáig sem megelőzni, sem késleltetni, sem megállítani nem sikerült a betegség lefolyását. Az már régóta ismert, hogy az extenzív prodromalis szakasz 15-20 évig tart, ekkor jelennek csak meg a klinikai tünetek.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A jövőbeni hatásos kezeléshez szükséges lenne, hogy az orvosok időben diagnosztizálni tudják a betegséget, ám jelenleg a rutin klinikai gyakorlatban még nincs olyan biomarker, amely pontos diagnózissal szolgálhatna a legkorábbi (prodromalis) stádiumban. Az amiloid-béta plakkok vagy a tau protein csomók PET (pozitron-emissziós tomográfia) vizsgálattal vagy a gerincvelői folyadék vizsgálatával jelzik ugyan a betegség progresszióját, ám ezek drága és kényelmetlen, invazív eljárások.

A Barcelonai Egyetem kutatói több mikro-RNS, így a miR-92a-3p, miR-181c-5p és a miR-210-3p megváltozott kifejeződését és megemelkedett koncentrációját találták olyan betegek vérplazmájában, akiket korábban enyhe kognitív károsodással (MCI – mild cognitive impairment) vagy Alzheimer-kórral diagnosztizáltak. Az előzetes adatok szerint ez a módszer alkalmas lehet arra, hogy segítségével prediktálható legyen az MCI progressziója Alzheimer-kórrá. A kutatók reményei szerint ki lehet fejleszteni egy olyan molekuláris kitet, melynek segítségével a prodromalis Alzheimer-kór olcsó, pontos és fájdalommentes diagnózisa lehetővé válhat.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink