hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Tudomány

A magukat homo- vagy biszexuálisnak tartó fiatalokban nagyobb az öngyilkosság kockázata

A mentális betegségekkel foglalkozó szakemberek körében már régóta ismert, hogy a homoszexuális tinédzsereknek gyakrabban vannak mentális problémáik, egyebek közt öngyilkossági gondolataik és kísérleteik. Azonban csak a montreáli McGill Egyetem mostani kutatása mutatta ki, hogy a döntő kockázati tényező nem a szexuális vágy vagy viselkedés, hanem az identitástudat. Eredményeiket a Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry februári számában közölték, és beszámolt róluk az EurekAlert is.
A felmérés során 1900 gimnazista, 14 montreáli gimnázium tanulói részletes, anoním kérdőívet töltöttek ki, és ezek elemzése kimutatta, hogy azokban a fiatalokban, akik melegnek, leszbikusnak vagy biszexuálisnak tartják magukat, vagy nem biztosak szexuális identitásukban, valóban nagyobb az öngyilkosságról való fantáziálás és az öngyilkossági kísérlet kockázata. Nem volt nagyobb a kockázat viszont azokban a tinédzserekben, akik vágytak azonos nemű személyre vagy akár homoszexuális kapcsolatuk is volt, de magukat mégis heteroszexuálisnak tartották.
 
„Ez az első olyan vizsgálat, amely különválasztotta a szexuális identitástudatot a szexuális vágytól és viselkedéstől” – mondta dr. Brett Thombs, a Zsidó Általános Kórház orvosa, a vizsgálat egyik vezetője. „Fontos, hogy megértsük: azoknak a személyeknek a többsége, aki azonos neműekhez vonzódik vagy szexuális életet él velük, nem tartja magát sem melegnek, sem leszbikusnak, sem biszexuálisnak – heteroszexuálisként gondolnak magukra. Ezeket a fiatalokat semmilyen mentális probléma nem fenyegeti” – tette hozzá dr. Richard Montoro, a McGill egyetem kutatója, aki szintén résztvett a vizsgálatban.
 
„Vizsgálatunk fő mondanivalója, hogy a fiatal és az őt körülvevő társadalom kölcsönhatásának a következménye, ha valaki melegnek, leszbikusnak vagy biszexuálisnak tartja magát. A szexuális orientációnak három, jól elkülöníthető komponense van: az identitástudat, amelyet a személy társadalmi környezete határoz meg, a vágy, illetve a fantáziálás, és harmadikként a szexuális viselkedés” – mondta Yue Zhao, a közlemény első szerzője.
 
A szerzők szerint az orvosoknak nem csak a személy szexualitását kell figyelembe venniük, hanem ismerniük kell a környezetet is, amelyben a fiatal él, és azt, hogy miként látja magát ebben a közegben. Emellett kísérletes vizsgálatra szorul a homoszexualitás-ellenesség és az öngyilkossági hajlam kapcsolata is.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink