hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A kutyasimogatás felvillanyozza az emberi agyat

A Baseli Egyetem kutatói a Qubit szerint arról számoltak be, hogy a kutyák látványa, érintése és simogatása egyre növekvő mértékben növeli az emberi agy prefrontális kérgének aktivitását – ez a homloklebenyben található régió felel többek között a személyiség kialakulásáért, a társas viselkedésért vagy az érzelmek irányításáért.

A PLOS One folyóiratban közölt eredmények szerint a kutyasimogatás felvillanyozó hatása azután is fennmarad egy ideig, ha a kutyák már nincsenek az ember közelében. Mivel a kutyákkal való interakcióról már kiderítették, hogy segít megbirkózni a stresszel vagy a depresszióval, a kutatók szerint a hozzájuk kapcsolódó agyi aktivitás jobb megértése révén még hatékonyabb állatasszisztált terápiákat tudnak kidolgozni a szakemberek, írja a lap.

A kísérlet eredményei szerint a prefrontális kéreg aktivitása jelentősen nagyobb volt a kutyával való interakciók során, és ahogy nőtt az egyes feladatok interaktivitása, úgy nőtt egyre jobban az agyi aktivitás is. A kutatók arra következtetnek, hogy a hatás a társas vagy érzelmi kötődéssel függhet össze.

A kutatás tehát újabb bizonyítéka annak, hogy az állatokkal, de főként kutyákkal való terápiás célú interakciók fokozhatják a kognitív és érzelmi aktivitást az agyban a lap szerint.

Lenka Novotná képe a Pixabay-en
Lenka Novotná képe a Pixabay-en

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink