hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A középkorúak és a nők érintettebbek a hosszú-Covidban

A középkorúak érintettsége a legnagyobb, a 35-49 évesek negyedénél alakul ki hosszú-Covid, közli az InfoStart.

A járvány első hónapjaiban az akut esetek kezelésének igénye miatt kevesen fókuszáltak a hosszú-Covidként megismert tünetegyüttesre. Athena Akrami neurológus és csapata azóta 205 tünetfajtát azonosított több ezer betegnél: fáradékonyság, száraz köhögés, légszomj, fejfájás és izomfájdalom, valamint ehhez hasonló tünetek szerepelnek a listán. A kutató, aki maga is hosszú covidos, a fél év elteltével is tapasztalható tünetek közt a fáradékonyságot, a terhelés utáni rossz közérzetet és a kognitív diszfunkciót jegyezte fel leggyakoribbként.

Egyelőre még rejtély, miért csak bizonyos betegeket érint ez az állapot, és hogy ki van veszélyben – írja a Nature. Kezdetben a kórházban ápoltakkal kapcsolatban kutatták az állapotot, de egyáltalán nem kell súlyos fertőzésen átesni ahhoz, hogy valakinél hosszú-Covid legyen megállapítható. Brit kutatások szerint a pozitív teszteredményt kapók 13,7 százaléka tapasztal tüneteket még 12 hét elmúltával is. Ha ez a brit adat megfelel a valóságnak, az azt jelenti, hogy a világon 16 millió hosszú covidos él.

Szintén innen származó adatok szerint a nők valamivel gyakrabban érintettek.

"Ha férfi vagy és elkapod a koronavírust, nagyobb valószínűséggel kerülsz kórházba és nagyobb valószínűséggel halsz meg. Ha túléled, nőként sokkal nagyobb valószínűséggel jelentkeznek nálad hosszan tartó tünetek" – fogalmaz Rachael Evans, egy kórházi kezelést követő koronavírussal kapcsolatos kutatás egyik résztvevője.

Mindezen túl a középkorúak érintettsége a legnagyobb, a 35-49 évesek negyedénél alakul ki az állapot. Fiataloknál és idősebbeknél kevésbé gyakran, bár az idősek esetében a rosszabb halálozási arány torzíthatja a képet. Mindennek ellenére a hosszú-Covid gyerekeknél sem ismeretlen: a 2–11 éves érintettek közel tíz százaléka öt hét után is tapasztal tüneteket.

Arra, hogy mi lehet a hosszan fennmaradó tünetek magyarázata, még nem sikerült rájönniük a kutatóknak. Egyes országok megkezdték hosszú-Coviddal foglalkozó intézmények működtetését, illetve befektetnek az állapot kutatásába is, írja a lap.

(forrás: Infostart)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink