2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A koronavírusról konyhanyelven

Speer Gábor orvos kivonult a konyhába, és elkészítette a világ legkreatívabb vakcina-szemléltető anyagát. A receptek a Qubit-n.

A koronavírus elleni oltásról való döntéshez orvosi segítséget kell kérni, de a döntést, hogy beadatja-e az oltást, végső soron mindenkinek magának kell meghoznia. Mivel a közösségi médiában a járvány alatt is népszerűek a receptek, gyakorló orvosként elhatároztam, hogy élelmiszerek felhasználásával, a konyhában és részben konyhanyelven magyarázom el a jelenleg Magyarországon elérhető védőoltások működési elvét, hogy ezzel is segítsem az okos és megfontolt döntést. 

Mielőtt nekiállunk a konyhai bűvészkedésnek, szükség van néhány alapismeretre. Azt biztosan sokan tudják, hogyan néz ki az új koronavírus, a SARS-COV-2 –ezt most egy, a héjában szegfűszegekkel teli narancs jelképezi.

A szegfűszegek a vírus tüskéit jelentik – innen ered a korona elnevezés. Ezek a kórokozó legelvetemültebb részei, mert a vírus ezeket használva tud kapcsolódni az emberi sejtekhez, majd bejutni és megfertőzni őket. Ha már bekerült a sejtbe, ott részben szintén a tüskék révén használatával tud szaporodni (ezzel elpusztítva az ép sejtet és megsokszorozva önmagát, hogy újabb sejteket támadjon meg). Az immunrendszerünk többféle módon küzd az új koronavírus ellen: részben ellenanyagokat, antitesteket termel alapvetően ezen tüskék (szegfűszegek) ellen, de idegennek ismeri fel a vírus külső felszínét (a narancshéjat) is.

Ezt a védekezést a mi konyhánkban úgy kell elképzelni, hogy tejszínhab kerül a tüskékre (a szegfűszegre) és a narancshéjra (a vírus külső falára) is. A tejszínhab az immunrendszerünk által termelt ellenanyag, ami a szegfűszeghez és a héjhoz kapcsolódva a vírus elpusztulását okozza.

Amikor nagyobb vendéglátásra készülünk, egyszerre több étellel foglalkozunk a konyhában: ahogy a szegfűszeges narancsaink elkészülnek, és a tálba (a szervezetünkbe) kerülnek, közben mást is kell csinálni, ezért a habbal való bevonás elhúzódik. Ezért a tálban több szegfűszeges narancs gyűlik össze, és csak azután kerül rájuk a hab. Igy van ez az immunrendszerünkkel is, amely lassan reagál az új koronavírusra: egy hét, de akiknek rosszabb az immunrendszere, akár két hét is eltelik, míg az ellenanyagokkal és más immunsejtekkel elkezdi legyőzni a vírust. Ez az, amit el kell kerülni, ezért vannak a védőoltások.

További, képekkel illusztrált "receptek" a Qubit portálján.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés