hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A koronavírus öntámadó antitesteket hagyhat a túlélőknél

Egy tanulmány szerint az antitestek tévedésből megtámadhatják a Covid-ból felépülők saját szerveit és szöveteit, írja az ATV.

Hónapokkal azután, hogy felépültek a SARS-CoV-2 fertőzésből, a túlélőknél megemelkedett az antitestek szintje, amelyek tévedésből megtámadhatják saját szerveiket és szöveteiket, még akkor is, ha nem lettek volna súlyos betegek – derült ki az ATV szerint új kutatási eredményekből.

A 177 egészségügyi dolgozó közül, akik felépültek a védőoltások rendelkezésre állása előtt elszenvedett, igazolt koronavírus-fertőzésből, mindegyikükben perzisztens autoantitestek voltak, köztük olyanok is, amelyek krónikus gyulladást, valamint ízületi, bőr- és idegrendszeri sérüléseket okozhatnak. „Általában nem számítanánk arra, hogy az autoantitestek ilyen sokféle skálája megemelkedjen ezekben az egyénekben, vagy hogy a teljes klinikai gyógyulás után még hat hónapig is magas szinten maradnak" – mondta Susan Cheng, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Smidt Szívintézet munkatársa. A megemelkedett autoantitestek mintázata férfiak és nők között eltérő volt – számoltak be a kutatók csütörtökön a Journal of Translational Medicine című folyóiratban. 

„Még nem tudjuk, hogy hat hónapon túl meddig maradnak megemelkedettek az antitestek és/vagy vezetnek bármilyen fontos klinikai tünethez” – emelte ki Cheng. „Elengedhetetlen lesz figyelemmel kísérni az egyének előrehaladását.” Csapata azt vizsgálja, hogy az autoantitest-emelkedés összefüggésben áll-e tartós tünetekkel a hosszú koronavírusban szenvedő betegeknél, emellett azt tervezi, hogy tanulmányozza az autoantitestek szintjét a vírus újabb változataival való fertőzések után.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink