hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

A koronavírus képes megfertőzni a zsírszövet sejtjeit

A kutatók legújabb megfigyelései alapján a koronavírus a zsírszövetek sejtjeit is képes megfertőzni – írta a The New York Times a Stanford Egyetem által kiadott, külső szerzők által még nem ellenőrzött tanulmány alapján, közli a hvg.hu.

Tracey McLaughlin és Catherine Blish orvosok szerint ez lehet a szervezet Achilles-sarka, amit a vírus arra használ, hogy súlyosabb állapotot idézzen elő. Az intézmény orvosi kara szerint mindez választ adhat arra, hogy miért alakul ki súlyosabb betegség az elhízottaknál.

A The New York Times szerint a felfedezés különösen az Egyesült Államokban élők számára hangsúlyos, mert ott a legmagasabb az elhízás aránya a világon. A cikk szerint a feketék, a spanyolajkúak, az amerikai és az alaszkai őslakosok körében a legmagasabb az elhízás aránya, ami magasabb, mint a fehér felnőtteknél és az ázsiai amerikaiaknál. Esetükben pedig a halálozási arány is sokkal nagyobb, a fehér amerikaiakéhoz képest mintegy kétszeres.

McLaughlin, Blish és munkatársaik kísérleteket végeztek annak megállapítására, hogy a bariátriai műtéttel kezelt betegekből nyert zsírszövet megfertőződhet-e a koronavírussal. Majd nyomon követték, hogy a különböző sejttípusok hogyan reagálnak. A tudósok megállapították, hogy a zsírsejtek, emellett bizonyos immunsejtek, az úgynevezett makrofágok is megfertőződhetnek, és erőteljes gyulladásos választ válthatnak ki.

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink