hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A járvány és a terhességgel összefüggő szövődmények

Nőtt a terhességi komplikációk száma a koronavírus-járvány alatt az USA-ban – közölte EurekAlert, amelyet a 24.hu idéz.

A Covid megzavarta az Egyesült Államokban az ellátásbiztonságot, és csökkentette a rutinszerű, személyes terhesgondozáshoz és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, így a terhességgel összefüggő szövődmények kevésbé voltak megfigyelhetők.

Kevésbé ismert, hogy a világjárvány hogyan befolyásolta a terhességek kimenetelét – különösen az alacsony jövedelműek, valamint a kisebbségi és etnikai csoportokhoz tartozók körében –, és kevés empirikus tanulmány vizsgálja a világjárvány hatását a szülészeti eredményekre. A JAMA Network Open szaklapban megjelent tanulmány most ezt a lyukat próbálja betömni.

A szülés módjának, a koraszülések arányának és a halálozási kimeneteleknek a világjárvány idejéhez viszonyított relatív változásait vizsgálva a kutatócsapat azt találta, hogy a világjárvány alatt megnövekedett az anyai halálozás, a szív- és érrendszeri rendellenességek és a vérzés előfordulási esélye a világjárvány alatt. A szakértők több mint 1,6 millió terhes nő adatait elemezték, akik 463 amerikai kórházban szültek a járvány előtti 14 hónapban és a világjárvány első 14 hónapjában. Nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a két csoport demográfiai jellemzői között, beleértve az életkort és az etnikai hovatartozást, a biztosítási típusokat és a társbetegségeket.

A kutatócsoport azt is tapasztalta, hogy a kórházban töltött idő lerövidült, különösen a világjárvány alatt történt császármetszés után, mivel a szülészet és a betegek megpróbálták minimalizálni a fertőzés terjedését. A járvány idején viszont csökkent a szepszis aránya, ami valószínűleg a Covid-19 miatti fokozott kézhigiénia és maszkhordás eredménye – írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink