hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

A kis születési súlytól az autizmusig

Noha ma már egyértelmű, hogy az autizmusnak genetikai alapja van, egyre több vizsgálati eredmény utal arra, hogy a környezeti tényezők is szerepet játszanak ennek a súlyos fejlődési zavarnak a kialakulásában, amely a gyermekeknek majdnem egy százalékát érinti. Egy új vizsgálat szerint, amely különleges kísérleti tervet alkalmazott, a környezeti hajlamosító tényezők egyike a kis születési súly.

„Diszkordáns ikreket vizsgáltunk, azaz olyanokat, akiknek egyik tagja autizmus spektrum zavarban (ASD) szenvedett, és eredményeink azt mutatták, hogy a születési súly nagyon erős előrejelzője az ASD-nek” – mondta dr. Molly Losh, a Northwestern Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. A kutatócsoport közleménye online már most elérhető, és a Psychological Medicine-ben fog megjelenni.

A korábbi ikervizsgálatok kimutatták, hogy ha egy egypetéjű ikernek ASD-je van, akkor ikertestvérének sokkal nagyobb az esélye arra, hogy neki is ASD-je legyen, mint arra, hogy egészséges maradjon. „Mivel az egypetéjű ikrek genetikai anyaga gyakorlatilag 100 százalékban megegyezik, ez erős bizonyíték amellett, hogy az autizmus a génektől függ. Azonban azt nem lehet állítani, hogy ha az egyik egypetéjű ikernek ASD-je van, akkor a másiknak is 100 százalékos biztonsággal az lesz. Az, hogy egyes egypetéjű ikerpároknál csak az egyik ikerben alakul ki ASD, azt jelzi, hogy a környezeti tényezők is számítanak vagy függetlenül, vagy interakcióban az autizmus génekkel. És mivel az autizmus olyan fejlődési rendellenesség, amely már nagyon korán befolyásolja az agy fejlődését, valószínű, hogy a prenatális és a perinatális környezeti tényezők különösen fontosak ” – mondta dr. Losh.

esoember

 

Az eredmények szerint a kis születési súly több mint háromszorosra növelte annak kockázatát, hogy az olyan egypetéjű ikrekben, akiknek egyik tagja ASD-s volt, a másik pedig nem, az ASD által eredetileg nem érintett ikerben is kialakul a betegség.

A közös genetikai és környezeti tényezők kontrollálása végett olyan kísérleti tervet alkalmaztak, amelyben az ASD-s iker volt az eset és a nem ASD-s a kontroll személy. Kimutatták, hogy a születési súly minden 100 g-os csökkenése 13 százalékkal növelte az ASD kockázatát.

„Nagyon sok téves információ keringett az autizmussal kapcsolatban. Az egyik ilyen az 1950-es évek elmélete volt, amely szerint a hűvös anyai magatartás, az ún. „fridzsider anya” felelős a betegség kialakulásáért, egy újabb téves mítosz pedig az oltásokat hozta kapcsolatba az autizmussal” – mondta dr. Losh.

Dr. Losh és munkatársai eredménye egy fontos aspektussal egészíti ki azt, amit az autizmus komplex okairól tudunk. Ugyanakkor dr. Losh arra figyelmeztetett, hogy az ikervizsgálat eredményeit nem lehet automatikusan kiterjeszteni az egyes szülésekre is, mivel ilyenkor egészen mások a prenatális és perinatális viszonyok, mint az ikrek esetében.

A kutatók 3725 diszkordáns ikerpárt vizsgáltak a svéd ikerregiszter alapján, olyanokat, akiknél az ikerpár egyik tagja több mint 400 g-mal, illetve legalább 15 százalékkal nehezebb volt a másiknál.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink