hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Tudomány

A humán papillómavírus okozza a péniszrákos esetek felét

A szexuális úton terjedő, méhnyakrákot okozó humán papillómavírus (HPV) a felelős a hímvessző daganatos megbetegedéseinek feléért is – jelentették be kedden spanyol kutatók.

Kutatási eredményük egyúttal arra utal, hogy a vírus okozta méhnyakrák megelőzésére kifejlesztett HPV-vakcinák a péniszrák kialakulása elleni küzdelem hatékony eszközeivé is válhatnak – mondták a barcelonai Katalán Onkológiai Intézet orvosai.

A péniszrák előfordulása jóval ritkább, mint a méhnyakráké: a felnőtt férfiak körében Európában és Észak-Amerikában nem éri el az egy százalékot. Ugyanakkor Afrika vagy Ázsia egyes térségeiben akár 10 százalék is lehet az esetek száma. Világszerte évente 26 ezer új megbetegedést jegyeznek fel.

Silvia de Sanjos és kollégái az 1998 és 2008 között a klinikai tanulmányokban közölt péniszrákos esetek vizsgálata alapján jöttek rá, hogy a megbetegedések 46,9 százalékát a HPV okozta. Kiderült, hogy szinte az összes ilyen vírusos daganat hátterében a HPV 16-os, illetve 18-as típusa állt. Ez a két típus a méhnyakrák leggyakoribb kiváltója, s ellenük a a két forgalomban levő oltóanyag hatékonynak bizonyult.

Az egyik vakcinát kifejlesztő Merck and Co. gyógyszergyár tavaly novemberben jelentette be, hogy teszteredményei szerint a szer a férfiakra leselkedő HPV ellen is hatékony.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink