hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A herpes simplex nyomában

A HSV1-gyel ellentétben a HSV2 még nem volt jelen felmenőinknél, amikor azok 7 millió éve elváltak a mai csimpánzok ágától, írja a 24.hu.

Hogy az evolúció során a két herpesz szimplex vírus mikor is jelentek meg az ember vonalán, régóta vitatott kérdés. Valamikor 3-1,4 millió éve a HSV2 az afrikai emberszabású majmok vonalából került át a későbbi emberekébe. Nem lehetetlen, hogy a közvetítő egy köztes emberféle volt.

A Cambridge-i és az Oxford Brookes Egyetem munkatársai most úgy vélik, megtalálták a tettest, a Paranthropus boiseit. A szakértők eredményeikről a Virus Evolution folyóiratban számoltak be, amelyet a 24.hu szemléz.

A kutatók szerint a faj a csimpánzok őseinek elfogyasztásával került érintkezésbe a HSV2-vel. A HSV1-gyel már rendelkező emberfélékben kialakulhatott a védettség az új, szintén szájat támadó típus ellen, a HSV2 azonban idővel átalakulhatott, és új célpontot találhatott magának – a nemi szerveket.

Paranthropus boisei és ősi rokonunk, a Homo erectus gyakran találkozhatott a kenyai Turkana-tóhoz hasonló vizes területeken. A HSV2 ezekben a régiókban kerülhetett át az emberek vonalába.

Charlotte Houldcroft, a Cambridge Egyetem virológusa azt mondta, a herpesz az emberektől a korallokig mindent megfertőz, és minden egyes fajra külön víruskészlettel rendelkezik. Ahhoz, hogy az eltérő típusok terjedhessenek az élőlények közt, szerencsés mutációkra és testnedv-cserére van szükségük.

A vizsgálat során a különböző rendelkezésre álló adatokkal, például a fosszilis rekordra, az őserdő méretére és a vírusgenetikára vonatkozó információkkal modelleztek. Az elemzés kimutatta, hogy felmenőink 2 millió éve találkozhattak a Paranthropus boiseittel. Később aztán a betegséget valahogy elkapták a fajtól.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink