hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A vizeletből szagolják ki a daganatos megbetegedéseket

A hangyák képesek azonosítani, kinek a szervezetében alakult ki daganatos megbetegedés; az ezzel kapcsolatos kutatást a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences című szaklapban mutatták be, közli az InfoStart.

"A hangyák biodetektorokként használhatók az egészséges és daganatos emberek megkülönböztetésére. Könnyen idomíthatók, gyorsan tanulnak, nagyon hatékonyak és nem drága a tartásuk" – fogalmazott Patrizia d'Ettorre professzor, a párizsi Sorbonne Egyetem kutatója, a jelenlegi kutatás vezetője.

A professzor már korábban is foglalkozott a rákbetegség és a hangyák különleges képességének kapcsolatával: akkor laboratóriumi körülmények között bizonyította be, hogy a hangyák ki tudják szagolni a daganatos sejteket

írja a Sky News nyomán a lap.

A mostani kutatásban 70 rabszolgahangyát tett ki daganatos, illetve egészséges egerektől származó vizeletnek. Három alkalom után a hangyák képessé váltak megkülönböztetni, hogy a vizelet tumorral rendelkező vagy egészséges példánytól származik-e. A jelenség hátterében a hangyák rendkívül érzékeny szaglószerv-rendszere állhat a kutatók szerint.

"Megtanítottuk őket, hogy egy adott szagot – a rákot – egy jutalomhoz társítsanak, ők pedig nagyon kevés próbálkozás után megtanulták az asszociációt. Kimutattuk, hogy a hangyák képesek megkülönböztetni az egészséges egerek vizeletét a daganatos egerek vizeletétől – ez valósabb helyzet, mint tenyésztett rákos sejtek kiszagolása. Meglepett minket, hogy milyen hatékonya és megbízhatóan dolgoztak" – mondta el d'Ettorre az eredményekről.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy emberi vizelettel is elvégzik a kísérletet.

 

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink