hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

 

A hang és a személyiség

Tudományos kutatások során megállapították, hogy a hang akár magasságunkról, tulajdonságainkról is sok mindent elárulhat, írja a bien.hu.

A Psychological Science című tudományos folyóirat szerint a hatalmi helyzet alapjaiban változtatja meg a hang alapvető akusztikai tulajdonságait, illetve azt, ahogyan beszélünk. De ami ennél is érdekesebb, az emberek hajlamosak felfigyelni ezekre az apró jelekre, és ez alapján levonni a megfelelő következtetéseket.

Az Acoustical Society of America tanulmányából kiderült, hogy az emberek képesek meghatározni valakinek a testmagasságát pusztán a hangszíne alapján. A kísérlet résztvevőinek az esetek kétharmadában mindössze néhány sor szövegre volt szükségük ahhoz, hogy megállapítsák, két beszélő közül ki a magasabb, majd termet szerint sorrendbe állítsanak öt embert.

A titok valószínűleg a hangmagasságban rejlik. A kutatók szerint minél magasabb valaki, általában annál mélyebb hangszínnel rendelkezik.

Általában azokat, akik hangosan és gyorsan beszéltek, inkább extrovertáltnak bélyegezték, a lágyabban, lassabban beszélőket pedig introvertáltnak titulálták.

További részletek

(forrás: bien.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink