hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Tudomány

A ginkgo biloba nem lassítja a szellemi hanyatlást

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) leveléből készült kivonat nem lassítja a szellemi leépülést – állítják a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi szaklapban kedden megjelent tanulmány szerzői.
A Pittsburghi Egyetem kutatóinak nyolc éven át tartó követéses vizsgálatában részt vevő 3069 ember egyik fele napi rendszerességgel szedett ginkgót, másik fele placebót kapott. A kiválasztás véletlenszerű volt, az adatokat gyűjtő orvosok sem tudták, hogy ki melyik csoportba tartozik.
 
A tanulmányhoz 72-től 96 éves korig toboroztak önkénteseket az Egyesült Államok keleti részéből. Azok, akik hatóanyag-tartalmú tablettát kaptak, naponta kétszer 120 milligramm ginkgokivonatot szedtek. Az emberek szellemi állapotát a tanulmány ideje alatt, 2000 és 2008 között hat amerikai akadémiai orvosi központban mérték fel.
 
Az adatok elemzésekor a kutatók nem találtak összefüggést a ginkgo biloba szedése és a szellemi hanyatlást jelző tünetek változása, például az emlékezetromlás, a figyelem zavara vagy a nyelvi készségek rosszabbodása között. Holott, amint a tanulmány szerzői írják: „az Egyesült Államokban és Európában is a ginkgo biloba talán a leggyakrabban alkalmazott gyógynövény az életkorral járó szellemi hanyatlás megelőzésére”.
 
Ezek az adatok összhangban vannak az egy egy évvel ezelőtt, szintén a Journal of the American Medical Association-ban publikált, ugyanazon kutató, dr. Steven T. DeKosky által vezetett vizsgálat eredményeivel. Az akkori Ginkgo Evaluation of Memory (GEM) vizsgálatban 2587 egészséges és 482 enyhe kognitív károsodásban szenvedő, 75 évesnél idősebb személyt követtek átlagosan 6 évig. A személyek fele napi 120 mg ginkgo biloba kivonatot kapott, a többiek placebót.
 
Nem találtak különbséget a gingko biloba és a placebo hatása között az emlékezetre és más kognitív funkciókra. Az enyhe kognitív zavarban szenvedő személyek leépülése sem lassult a gingko biloba hatására. A gingkót szedő személyek közül 277-ben, a másik csoportban valamivel kevesebb, 246 személyben alakult ki demencia a vizsgálat során.
 
A kutatók ekkor is arra a következtetésre jutottak, hogy a gingko nem nyújt védelmet az Alzheimer-kór és a demencia ellen, és ha még azt is figyelembe veszik, hogy hatására nő a stroke-ok és a „mini-stroke-ok” gyakorisága, akkor egyértelmű, hogy nincs semmi indok a növényi szer alkalmazására. 

Forrás: MTI/Reuters
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink