hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A fürdőzés egészségre gyakorolt hatásai

A hidro- és balneoterápia áldásos hatásaira hívta fel a Víz Világnapja alkalmából a figyelmet a termalfurdo.hu. A cikk szakmai kiegészítésére dr. Bors Katalin reumatológus rehabilitációs főorvost kértük.

A víz stresszoldó hatását emeli ki elsőként a portál, részletezve, hogy a pezsgőfürdő izomlazításra is jó, illetve a folyékony közeg felhajtóerejének az ízületekre gyakorolt pihentető élménye is sokaknak javasolható.

Az ország 80 százaléka alatt található termálvízkészlet – tájékoztat a termalfurdo.hu. Sehol máshol a világon nem található ilyen magas hőmérsékletű és egyben ennyi különböző betegség kezelésére, megelőzésére alkalmas termál- és gyógyvíz. Magyarországon több mint 90 gyógyfürdő és csaknem 200 termálfürdő található, rendkívül változatos vízösszetétellel.  Budapest területe alatt 118 forrás található és nincs más olyan főváros a világon, ahol 6 történelmi gyógyfürdő is működik. Gyógyvizeinkben történő fürdőzés különösen hatásos, természetes terápiaként alkalmazható mozgásszervi megbetegedések esetén és rehabilitációs programok részeként.

A termálvíz előnyei és az úszás pozitív élettani hatásai mellett a fürdőkben egyre elterjedtebbek az idősebb-, vagy bizonyos mozgásszervi betegséggel, esetleg túlsúllyal élő emberek számára ideális vízi sportok, így pl. az aquafitness, az aquajogging, a víz alatti masszázs vagy a Kneipp-taposó.

 A gyógyfürdőkben a gyógyászati szolgáltatások – és a belépőjegyek is – a társadalombiztosítás támogatása révén lényegesen olcsóbban vehetők igénybe – emeli ki a portál. Az OEP által támogatott kezelések igénybevételére minden tajkártyával rendelkező magyar állampolgár jogosult, jelenleg évente két támogatott kúra kérhető a szakorvostól – hívja fel a figyelmet a termalfurdo.hu.

 Dr. Bors Katalin reumatológus, rehabilitációs főorvos lapunknak tett nyilatkozatában azt emelte ki, hogy a hidro-, és balneoterápia a prevenció, a terápia és a rehabilitáció elengedhetetlen része lehet. A reumatológiában, a gyulladásos betegségeknél akut subban a melegvizes kezelések kontraindikáltak, de remisszióban, amikor az aktivitás minimális, vagy nincs jelen, például a kialakuló kontraktúrák oldására ideális eszközként vethető be a vizes kezelés az egyéb fizioterápiás eljárások és szükség esetén gyógyszeres terápia mellett. A degeneratív gerinc-, és ízületi betegségeknél, amelyeket a köznyelv kopásos megbetegedésekként tart számon, a hidro-, és balneoterápia a mozgásszervi szakorvosok nélkülözhetetlen segítője – folytatta szakértőnk. „Vannak olyan betegségek is, mint pl. a csontritkulás, ahol alapvetően betegeinknek azt tanácsoljuk, hogy a fizioterápián belül a gyógytorna során olyan gyakorlatokat válasszanak, ahol a gravitáció érvényesül – a vízben ez kikapcsolódik. Azért fontos a gravitáció, mert így erősödnek a csontok. A rehabilitációban azonban, amikor az oszteoporózisban a törés utáni funkciókárosodásokat javítjuk vagy hozzuk rendbe leggyakrabban, elsődlegessé válik a víz alatti gyógytorna, hisz ezzel oldjuk az eleséstől való félelmet, bátorítjuk a betegeket a helyreállító mozgásokra, és a kis csoportos víz alatti gyógytornában a csapatmunka pszichére gyakorolt pozitív hatása is érvényesül” – mondta Bors Katalin, majd tisztázta a fogalmakat:

 A hidroterápia során önmagában a vizet használjuk fel terápiás célokra – pl. amikor a páciens egy vödör vízben, vagy vizes borogatással tornáztatja otthon a kezét az orvos/gyógytornász tanácsára. A gyógyvíz és termálvíz esetében a víz kémiai összetétele és hőmérséklete is hozzájárul a gyógyító effektushoz. A gyógyfürdőnél nem elegendő önmagában a termálvíz, az egész környezetnek szolgálnia kell a gyógyvízhez kötődő pozitív hatásokat, a klímától kezdve a gyógyintézmény kialakításáig.  

(forrás: www.termalfurdo.hu, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink