hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A felnőtt és a gyermek agy lehetőségeinek kombinálása

Idegkutatók először nézték meg képalkotó berendezésekkel, hogy milyen az LSD-t fogyasztó emberek agya. Az eredmények szerint a pszichedelikum felszabadítja az agyat, ami a szer hatása alatt egységesebb rendszerként működik.

Az Imperial College London kutatói által vezetett vizsgálat eredményei szerint míg az agy normál üzemmódban úgy működik, mintha több, egymástól független hálózat alkotná, és a különböző kompartmentek egymástól függetlenül végzik a különböző funkciókat (pl. látás, mozgás, hallás), a lizergsav-dietilamid (LSD) hatására ezen hálózatok szeparáltsága megszűnik, és egy jóval egységesebb rendszer jön létre.

A kutatást vezető Robin Cahart-Harris nyilatkozata szerint az a működésmód, ami LSD hatására létrejön, sok szempontból a kisgyermek agyának működésére emlékeztet, ami szabad és mesterkéletlen, így a gyermek hatalmas érzelmekre képes és szárnyalni tud a képzelete.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben publikált kutatás (Neural correlates of the LSD experience revealed by multimodal neuroimaging) többek között azt is kimutatta, hogy amikor az önkéntesek LSD-t kaptak, a vizuális információfeldolgozásban nemcsak a vizuális kéreg vett részt, hanem számos egyéb agyterület is, ami magyarázhatja az LSD által módosult tudatállapotra jellemző komplex hallucinációkat, teszik hozzá a kutatók. A bevonódott agyterületek mennyisége összefüggött azzal, hogy az önkéntesek milyen mértékűnek ítélték meg vízióik erősségét és komplexitását.

Cahart-Harris magyarázata szerint az élmény következtében a vizsgálati alanyok általános jólléte növekedett, és ez a drog egyéb hatásainak megszűnése után is fennmaradt, ami arra enged következtetni, hogy az LSD-t és a többi pszichedelikumot a jövőben különböző pszichiátriai betegségek kezelésére is használhatjuk – a kutató megemlítette, hogy a szer különösen hasznos lehet a negatív gondolati mintákkal járó mentális betegségek, így pl. a depresszió vagy az addikció kezelésére.

Mint a kutatásban részt vevő David Nutt hangsúlyozta, először nyílt arra lehetőség, hogy megnézzük, mi is történik valójában az aggyal a pszichedelikus állapotban, és megérthessük, mi az oka, hogy az LSD olyan óriási hatással bír az öntudatosságra – mindennek óriási hatása lehet a pszichiátriára, tette hozzá a neuropszichofarmakológus professzor.

Az integrált vagy egységesült agyi működés kialakulása a pszichedelikus élményre gyakorta jellemző egó-feloldódást is magyarázhatja, amikoris az illető nem elkülönült énként éli meg saját magát, hanem úgy érzi, kapcsolódik a többi emberhez és a természethez is. Ezt az élményt némelyek spirituálisként írják le, és ez állhat annak hátterében is, hogy a jóllét érzése a szer szervezetből való kiürülése után is fennmarad.

Az Imperial College London kutatóinak munkáját a Beckley Foundation finanszírozta (a brit alapítvány olyan tudományos kutatásokat támogat, amelyek célja a pszichoaktív anyagok lehetséges orvosi felhasználásának feltárása), továbbá közösségi támogatásban is részesültek (crowdfunding). A 20 egészséges önkéntes felváltva LSD-t (75 μg) és placebót egyaránt kapott, és agyukat fMRI-vel és magnetoenkefalográffal vizsgálták.

A kutatók egy másik tanulmányukban azt a kombinált hatást elemezték, amit az LSD és a zene a parahippokampuszra kivált. A European Neuropsychopharmacology-ban megjelent írás (LSD modulates music-induced imagery via changes in parahippocampal connectivity) eredményei szerint az LSD és a zene kombinálása azt eredményezte, hogy a vizuális kortex több információt kapott a parahippokampusztól, a mentális képzeletért és a személyes memóriáért felelős agyrésztől. A parahippokampusz és a vizuális kortex közötti kommunikáció növekedésével a vizsgálati alanyok egyre több komplex vízióról számoltak be (pl. múltjuk különböző helyszínei tűntek fel elméjük szeme előtt). Mendel Kaelen, a tanulmány vezető szerzője szerint értő kezekben a zene és az LSD hatalmas erővel bíró terápiás kombináció lehetne pl. depresszió esetén. Mindehhez Amanda Feilding, a Beckley Foundation igazgatója azt is hozzáfűzte, hogy az LSD-nek nemcsak a terápiás potenciálja óriási, de abban is segíthet, hogy közelebb jussunk az emberi tudat megértéséhez.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink