hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

A bezártság felgyorsította a tinédzserek agyának öregedését

A pandémia alatt tapasztaltakhoz hasonló hatást eddig erőszak, elhanyagolás és családi zavarok után figyeltek meg – írja a 24.hu.

A ScienceAlert hasábjain közölt kutatás eredményei azt mutatják, hogy a pandémia felgyorsította a kamaszkori agyi átrendeződés folyamatát, amely a kéreg elvékonyodásával, valamint a hippokampusz és az agy amigdala egyes részeinek növekedésével jár.

Globális vizsgálatokból már tudjuk, hogy a világjárvány negatívan befolyásolta a fiatalok mentális egészségét, de nem tudtuk, hogy fizikailag mit tesz az agyukkal, már ha tesz egyáltalán valamit – mondta Ian Gotlib, a Stanford Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A szakértők arra jutottak, hogy a bezártság mintha felgyorsította volna a gyerekeknél az agy öregedését: kevesebb mint egy év alatt nagyjából háromévnyi átrendeződés zajlott.

A korlátozások utáni csoportnál a mentális egészség is rosszabb volt, igaz, nem egyértelmű, hogy ehhez köze volt-e az agy öregedésének. Azt sem tudni, hogy az elváltozások tartósak-e, illetve hogy milyen hosszabb távú következményekkel járnak – írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink