hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Alzheimer-kórt is okozhat a bélflóra megváltozása

Alzheimer-kóros egerek bélbaktériumai a steril környezetben nevelt egyedekben fokozzák az agyi plakkok kialakulását, közölte az OTSZ Online.

A szervezet egyensúlyának fenntartását és az egészség megőrzését segítő bélflóra összetétele egyénenként változó. A bélben található baktériumok szoros kapcsolatban vannak az immunrendszerrel, ezért a gyulladásos folyamatokat testszerte, így a központi idegrendszerben is befolyásolják (fokozhatják illetve mérsékelhetik).

A kutatók szerint egyes baktériumfajták megakadályozhatják, mások pedig elősegíthetik a betegség kialakulását, ezért elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben speciális táplálkozással, vagy bizonyos hatóanyagokkal meg lehet majd változtatni a bélbaktériumok fajspektrumát, és ennek révén csökkenteni a demencia kialakulásának esélyét illetve lassítani a progresszióját.

Egy lehetséges magyarázat szerint az egyes baktériumfajok anyagcsereterméke az immunsejteket agyi gyulladásos folyamatokat indukáló anyagokat kiválasztására serkenti, és károsítja a kognitív agyi funkciókat. Más fajok, mint pl. az Akkermansia nemzetségbe tartozó fajok, pedig valószínűleg erősítik a bélfal barrier funkcióját, és megakadályozzák, hogy a vérrel káros anyagok jussanak a bélből az agyba.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink