hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szuperdiagnoszta patkányok

Van, amikor a XXI. századi kifinomult laboratóriumi vizsgálatokat felülmúlja egy állat szaglása. Erről számoltak be a Journal of Tropical Medicine and Hygiene decemberi számában.

Tíz óriás afrikai erszényes patkányt megtanítottak arra, hogy „kiszagolják” a tuberkulózist a beteg köpetéből. A tanítás pozitív megerősítéssel történt: ha a patkány 5 másodpercig szaglászta a tuberkulózisos köpetet, jutalmul banánt kapott.

Ezután Tanzánia öt vizsgálóhelyén 10 523 személy köpetéből készített kenetet vizsgáltak meg mikroszkóppal, és a személyek 13,3 százalékában mutattak ki tbc-t. Ugyanezeket a köpeteket a patkányokkal megszagoltatva további 620 pozitív esetet találtak, amelyekben később mikroszkóposan is igazolták a Mycobacterium tuberculosis jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy a patkányok 44 százalékkal nagyobb arányban detektálták a tuberkulózist, mint a standard laboratóriumi teszt. Több patkány alkalmazásakor a patkányok eredményének specificitása 89 százalék volt.

A szerzők szerint a patkányok alkalmazása olcsó, gyors és pontos módszer. Dr. Peter Hotez, az Amerikai Trópusi Orvoslás és Higiéné Társaság elnöke sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy reális lehetőségnek látja, hogy ezt a könnyen megvalósítható diagnosztikus megoldást alkalmazzák olyan közösségekben, amelyeknek nincs más eszközük a tuberkulózis diagnózisára.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medpage Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink