hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Kötelező tbc-szűrés Hajdú-Bihar megyében

Az országos átlagnál rosszabb a Hajdú-Bihar megyei lakosság egészségi állapota, a megyében a tbc-s betegek növekvő száma miatt kötelező szűrést rendeltek el - mondta el Pásti Gabriella regionális tiszti főorvos a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésen tartott beszámolójában.

A főorvos a beszámoló után elmondta: 2010-ben 100 ezer lakosra 25 új tbc-s megbetegedés jutott a megyében, de Debrecenben - ahol a legrosszabb a helyzet - 76-tal nőtt a fertőzöttek száma tavaly. Az előző évben csak Debrecenben és Hajdúnánáson rendeltek el kötelező szűrést, az idén viszont a megye 30 év fölötti lakosságának egészére kiterjesztik.

A tbc-s megbetegedésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Románia határ menti megyéiben a 100 ezer lakosra jutó megbetegedések száma eléri a 80-100-at, ami jelentős hatással van Hajdú-Bihar megye fertőzöttségére is.

A megyei halálozási okok listáját továbbra is a keringési rendellenességek és a daganatos megbetegedések vezetik. Hajdú-Bihar mutatói ezekben a betegségekben is rosszabbak, mint az országos átlag: keringési rendellenesség miatt 590, daganatos betegség miatt 350 halálozás jut 100 ezer lakosra a legfrissebb, 2009-es évet összegző adatok szerint - közölte Pásti Gabriella. Hozzáfűzte: ezek a számok az országos átlagot évek óta mintegy 40-50-nel haladják meg.

A daganatos megbetegedések közül kiemelte a légcső- és hörgődaganatok országos átlag feletti számát, ez azonban az elmúlt időszakban javuló tendenciát mutat.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés