hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Félmilliót fizethet, aki nem megy el orvoshoz

Félmillió forintra is megbüntethetik azt, aki nem megy el a kötelező tüdőszűrő vizsgálatra, pedig a környezetében már volt tbc-s megbetegedés. A betegek számának emelkedése miatt az országos tiszti főorvos az elmúlt hónapokban több megyében rendelt el kötelező vizsgálatot, az érintetteket a település jegyzőjének kell értesíteni.

Debrecenben 100 ezer lakosra 46 tbc-s beteg jut. Egyelőre itt még nem rendelték el az újabb kötelező szűrést, érvényben van a tavalyi. 350 ezer embert kellett megszűrni egy év alatt. Ehhez azonban kevés az orvos, lassan haladnak annak ellenére, hogy a megyében az érintettek alig több, mint fele vett részt a kötelező vizsgálaton.

Akár több százezer forintos büntetést helyezhetünk kilátásba" – tette hozzá a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője, Kohut Zsuzsa. A tisztiorvosi hivatal csak azokat bünteti meg, akiknek a környezetében már volt tbc-s beteg és a többszöri felszólítás ellenére sem mennek el a vizsgálatra. Ezt csak olyan esetetekben szokták elrendelni, amikor valaki a beteg környezetéből nem megy el a szűrésre – mondta a Hír TV-nek Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi főosztályának vezetője.

Kötelező vizsgálatot akkor rendelhet el egy megyében a tiszti főorvos, ha százezer lakos közül 25 tbc-s.  Az ÁNTSZ a honlapján folyamatosan frissíti a kötelező tüdőszűrést elrendelő népegészségügyi szervek listáját. Jelenleg öt megyében született ilyen határozat. Pest megyében például június 30-ig kell végezni a vizsgálatokkal.

(forrás: Hír TV, ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink