hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Bíró Zsolt (PTE): a szürkehályog ma már gyorsan gyógyítható

Katarakta: a szürkehályog görög eredetű neve vízesést jelent. Találó kifejezés, ugyanis mintha vízfüggönyön nézne át, ahhoz hasonló a látvány annak, akinek szemlencséje elhomályosodik a hályog miatt. Manapság szinte népbetegségnek számít, és a világon az egyik vezető vaksági okként emlegetik.

- Ez valóban így van, az Egészségügyi Vlágszervezet, a WHO statisztikája szerint mintegy 45 millió ember él a világon vakon, és közülük 35 millióan a szürkehályog miatt veszítették el látásukat - erősíti meg Biró Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának intézetvezető professzora.

A professzor már évtizedekkel ezelőtt tanulmányozta a szürkehályog "természetét" híres európai és amerikai szemklinikákon, főként azt a mikrosebészeti eljárást, amely ma már Magyarországon is elterjedt gyakorlat. A modern szemészeti műtét hazai bevezetésében több kollégájával együtt úttörő szerepet játszott a 90-es évek közepén.

A szürkehályog - vagy ahogy szakmai körökben emlegetik: "az öregkori szürke hályog" - az utóbbi időben mintha sokkal nagyobb számban fordulna elő.

- A betegek száma valóban emelkedik, évente mintegy 60-65 ezer szürkehályog-műtétet végeznek Magyarországon - tárja fel Biró Zoltán. - Ennek többféle oka van. Egyrészt az, hogy a társadalom öregszik, és ez leginkább a 60 éven túliak betegsége. Pontos okát ugyan nem ismerjük, de valószínűleg közrejátszik kialakulásában a helytelen táplálkozás, a környezeti ártalmak, akár a megnövekedett ibolyántúli (UV) sugárzás is. Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése, például a szteroidok is felelőssé tehetők kialakulásáért, és ismert, hogy cukorbetegség esetén is gyakrabban fordul elő, márpedig ez utóbbi betegség is egyre gyakoribb. A lényeg az, hogy a szemlencsében lévő fehérjék szerkezete megváltozik, átlátszóságuk elvész.

Ezáltal kórosan homályossá válik a látás, a világ elszürkül. Ma, a modern műtéti eljárásnak köszönhetően, a betegek nem várnak hónapokat, éveket, bátrabban vállalkoznak a beavatkozásra, ami rendkívül gyors, biztonságos, fájdalommentes és eredményes.

A gyakorlatban ez azt jelenti - ahogy a professzor elmondja -, hogy amíg régen várni kellett, míg "megérett" a hályog, és 6-7 mm-es vágást kellett ejteni a szemen, hogy hozzáférjenek a műtéti területhez, ma, a modern ultrahangos csúcstechnológia segítségével ez sokkal biztonságosabb beavatkozás.

A teljes cikk a Pécsi Újság oldalán olvasható.

(forrás: Pécsi Újság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés