hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Generalizált szorongásos zavar - III. rész

A generalizált szorongásos zavarral gyakran találkozunk az alapellátásban. Jellegzetes tünete a nagyfokú, tartós szorongás és aggodalom bizonyos események vagy cselekedetek miatt. A beteg nehezen képes úrrá lenni szorongása felett, ami gyakran testi panaszokban (fáradtságérzés, izomfeszülés, nyugtalanság, szomatikus tünetek) is megnyilvánul.

Komplementer és alternatív terápiás módszerek

Az Egyesült Államokban az ide tartozó módszerek népszerűbbek a szorongás és a depresszió kezelésében, mint az eddig tárgyalt terápiák. Ebbe a körbe tartozik a gyógynövény-készítmények és táplálékkiegészítők alkalmazása, az aromaterápia, a meditáció és az akupunktúra.

Gyógynövénykészítmények

A „kavakivonat” (Piper methysticum, részegítőbors vagy mámorbors) jelenleg is kiterjedt vizsgálódás tárgya. A Cochrane-adatbázis szisztematikus áttekintése és egy metaanalízis egyaránt arra utal, hogy a placebónál hatásosabban oldja a szorongást, mégsem ajánlható klinikai felhasználásra, mivel károsíthatja a májat.

A macskagyökérfélék (Valerianaceae), a közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) és a májusialma vagy észak-amerikai golgotavirág (Passiflora incarnata) ugyancsak használatosak a GSz kezelésében, ám hatásosságukkal és biztonságosságukkal kapcsolatban nem áll rendelkezésünkre elegendő adat.

Táplálékkiegészítők

Nincs elegendő bizonyíték arra nézve, hogy a táplálékkiegészítők (pl. mellékvese-kivonat, gyömbér, zöldtea, makrobiotikus étrend, zabkészítmények, aminosavak, melatonin, ómega-3-zsírsavak, S-adenozil-metionin) eredményesen és biztonsággal alkalmazhatók lennének szorongásos zavarok ellen.

Aromaterápia

Egy szűk körű, nyílt jelölésű, kontrollcsoport nélküli vizsgálatban masszázs és aromaterápia együttes alkalmazásával 8 hónap alatt sikerült enyhíteni a szorongást és a hangulatzavarokat. Egy másik munkacsoport rákbetegek körében elemezte az egyidejűleg alkalmazott aromaterápia és masszázs hatását. Két hét elteltével a hangulati állapot és a szorongás javulását tapasztalták, 10 hét után azonban már nem volt észlelhető a kezdeti kedvező hatás. A vizsgálat véletlen besorolásos volt ugyan, de nem tartalmazott kontrollcsoportot. A fentiek alapján nehéz elkülöníteni az aromaterápiából adódó előnyöket, mivel azt minden esetben masszázzsal együtt alkalmazták.

Meditáció

A Cochrane-adatbázis nemrég elvégzett szisztematikus elemzése nem fogalmazott meg következtetéseket arról, hogy a meditáció a szorongás hagyományos kezelési módszereivel szembeállítva hatásos-e. A meditációra alapozott kezelés – azaz a meditációt is magába foglaló strukturált terápiás program – számos kórkép, köztük a szorongás kezelésében is hasznosnak bizonyult. Egy másik meditációs program, a törődésen alapuló kognitív terápia ugyancsak alkalmas a szorongásos és depressziós tünetek enyhítésére; a módszertani fenntartások miatt azonban nem állítható egyértelműen, hogy a meditációs módszerek előnyösek lennének a szorongás kezelésében.

Akupunktúra

Egy kis vizsgálat szerint akupunktúrával eredményesebben kezelhető a hiperventilációs szindróma, mint légzéstréninggel, egy másik kutatás pedig poszttraumás stressz betegségben igazolta az akupunktúra hatását. A GSz kezelése kapcsán még nem tanulmányozták az akupunktúra lehetséges szerepét.

A kezelési módszer kiválasztása

A GSz kezelésének tervezésekor számos tényezőt kell mérlegre tenni, így többek között azt, hogy a beteg melyik lehetőséget részesíti előnyben, milyen sikerrel jártak a korábbi kezelések, továbbá minden olyan tényezőt számításba kell venni, ami befolyásolhatja a terápia sikerét (pl. egyidejűleg fennálló pszichés és belgyógyászati rendellenességek, nem tolerálható mellékhatások, terápiahűség, költségvisszatérítés).

Pszichiátriai vagy pszichológiai beutalás szükséges minden olyan esetben, amikor az alkalmazott kezelés nem hozza meg a kívánt hatást, illetve amikor egyéb súlyos probléma (pl. öngyilkossági/gyilkossági gondolatok, szerhasználat) is felmerül, vagy a korábban már meglévő probléma elmélyül.

(forrás: Orvostovábbképző Szemle)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés