hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ne igyon naponta cukormentes üdítőt!

Meglehet, a cukormentes üdítő jót tesz a derékbőségnek, de egy friss vizsgálat azt mutatta ki, hogy azokban, akik naponta fogyasztják, megnő a szívinfarktus és a stroke kockázata.

A vizsgálatba, melynek vezető kutatója dr. Hannah Gardener, a Miami Egyetem munkatársa volt, 2564 New York-i idősebb személyt vontak be (átlagos életkor: 69 év; 36 százalékuk férfi volt; 20 százalékuk fehér, 23 százalékuk afroamerikai, 53 százalékuk hispano). Az átlagos követési idő 10 év volt, és ezalatt 591 vaszkuláris esemény (szívinfarktus, stroke, vaszkuláris eredetű halál) fordult elő – ezek kapcsolatát vizsgálták a cukormentes üditők fogyasztásával.

A személyeket a vizsgálat kezdetén felvett kérdőív alapján az alábbi négy csoportba sorolták: a/ akik gyakorlatilag soha nem isznak cukormentes üdítőt; b/ akik ritkán isznak; c/ akik rendszeresen isznak és d/ akik naponta vagy naponta többször isznak.

Ne igyon naponta cukormentes üdítőt!


Azokban, akik naponta ittak cukormentes üdítőt, 43 százalékkal nagyobb volt a szívinfarktus vagy a stroke kockázata, mint az ilyen italt nem fogyasztókban. Ez az összefüggés igaz maradt akkor is, miután minden szóbajöhető változó hatását kiszűrték (pl. életkor, nem, rassz, dohányzás, BMI, alkoholfogyasztás, étrend összetétele, testedzés, metabolikus szindróma, diabétesz, magas vérnyomás stb.). Annak a 163 személynek, akik naponta ittak cukormentes üdítőt, 31 százaléka szenvedett el szívinfarktust vagy stroke-ot, míg a soha nem ivóknak csak 22 százaléka. A cukormentes üdítőt rendszeresen – de nem naponta – és ritkán fogyasztókban nem volt kimutatható kapcsolat az italfogyasztás és a vaszkuláris betegségek között. Érdekes, hogy a normál üdítőitalok ivása sem állt kapcsolatban a stroke-kal és a szívinfarktussal.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy csupán egy összefüggést mutattak ki, nem pedig oksági kapcsolatot. Bár figyelembe vettek minden olyan változót, aminek tudomásuk szerint köze lehet a cukormentes üdítők fogyasztásához (pl. a nagyobb BMI-jű, azaz kövérebb személyek valószínűleg gyakrabban isznak ilyet), illetve a vaszkuláris betegségekhez, mégis, lehetnek olyan rejtett változók, amelyek nem kerültek be az elemzésbe.

Néhány vizsgálat már korábban kimutatta, hogy a cukormentes üdítőt fogyasztókban gyakoribbak bizonyos kardiovaszkuláris kockázati tényezők, például a magas vérnyomás vagy a magas vércukorszint. Ez volt azonban az első olyan vizsgálat, amely az üdítőivás és a tényleges vaszkuláris események közötti kapcsolatot vizsgálta.

Ha maga a cukormentes üdítő fokozza az egészségügyi kockázatot, akkor sem világos, hogy milyen mechanizmus felelős ezért – mondta dr. Gardener. Patkányokban végeztek olyan kísérletet, amely szerint a mesterséges édesítőszerek fokozzák az étvágyat és növelik a testsúlyt, azonban nem ismert, hogy a rágcsálókban nyert adatok vonatkoztathatók-e az emberekre is.

„Nem hiszem, hogy ennek a vizsgálatnak az eredményei alapján az embereknek változtatniuk kellene a szokásaikon. És semmiképpen sem ajánlanám, hogy normál üdítőt igyanak a cukormentes helyett” – mondta dr. Gardener.

A vizsgálatot a Journal of General Internal Medicine-ben publikálták január 27-én.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Reuters, Journal of General Internal Medicine)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés