hirdetés
hirdetés

Dr. Bula Zoltán cikkei

  #1
2019-05-14 10:03:00

A retrospektív, obszervációs ARISTOPHANES vizsgálatban három új típusú orális antikoaguláns (NOAC) és a warfarin adása során kialakult stroke/szisztémás embolizáció (stroke/SE) és súlyos vérzés (SV) gyakoriságát hasonlították össze összesen 285 292, nem valvuláris pitvarfibrillációban szenvedő beteg adatainak felhasználásával. A NOAC-okat a warfarinnal összevetve – a korábbi eredményekkel egybehangzóan – kisebbnek találták a stroke/SE előfordulását, míg az SV változó gyakorisága igazolódott. A NOAC-ok összehasonlítása az apixaban előnyét mutatta a másik két vizsgált szerhez képest. Az eredmények további segítséget adnak a tromboembóliás és a vérzéses kockázatok közötti egyensúly mérlegeléséhez a terápiás döntéshozatalban.

  #2
2019-05-08 05:15:00

Az AUGUSTUS vizsgálat eredményei egyrészt az apixaban adásának előnyét támasztják alá a kumarinkezeléssel szemben a legtöbb nem valvularis pitvarfibrillációban szenvedő beteg számára, akiket megelőzően akut koronáriaszindróma miatt vagy perkután koronáriaintervencióval (sztentbeültetéssel) kezeltek, és emiatt thrombocytaaggregáció-gátlást kapnak monoterápiában (P2Y12-gátló, a leggyakrabban clopidogrel) vagy kombinációban (P2Y12-gátló és aszpirin). Másrészt a kettős thrombocytaaggregáció-gátlás a legtöbb beteg esetében szükségtelen, sőt kockázatosabb a P2Y12-gátló monoterápiában adásánál a súlyos vérzés kialakulásának kockázata szempontjából, miközben nem jelentkezik előnyösebb hatás az ischaemiás események kockázatában bármely kombinációt vizsgálva.

  #3
2017-05-23 10:20:00

A vérgázanalízis, a légzésfunkciós vizsgálat és az echokardiográfia alapján az akut hypercapnia és nem a hypoxaemia, a csökkent forszírozott kilégzési másodperctérfogat és forszírozott vitálkapacitás, továbbá a pulmonalis nyomás növekedése okozta hemodinamikai eltérések következtében kialakuló vezetési heterogenitás (mikro reentry) vezethet pitvarfibrillációhoz.

  #4
2017-05-23 10:10:00

Orális és inhalációs glükokortikoidokat széles körben használnak a tüdőbetegségekben szenvedők kezelésére. A hosszú távú, folyamatos adás jelentős csonttömegvesztéshez és az osteoporosis eredetű csonttörések fokozott kockázatához vezethet.

  #5
2017-05-23 10:05:00

A krónikus obstruktív tüdőbetegség a primer tüdődaganat ismert független kockázati tényezője. A tüdőrákos nők csoportjában jelentősen kisebbnek találták a COPD prevalenciáját. Lehet, hogy a nemek közötti különbséget figyelembe kell venni a tüdőrákszűrés jövőbeli tervezésében.

  #6
2017-05-23 00:00:00

A krónikus obstruktív tüdőbetegség fenntartó kezelésére a hosszú hatású muszkarinreceptor-antagonistákat és a hosszú hatású béta2-receptor-agonistákat, illetve ezek kombinációját javasolják. A hatékonyságukat megfelelő vizsgálatokban bizonyították, ám cardiovascularis biztosságosságuk még igazolásra szorul. 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A GDPR-ral kapcsolatos magyar jogszabályi környezetet módosító salátatörvény számos rendelkezést igazított ki az európai adatvédelmi szabályozásnak megfelelően.

Dr. Philip Grimmer angliai háziorvos az egyik otthoni vizit alkalmával olyan üzenőtáblába botlott, amilyet még sosem látott. A táblán demenciával élő édesanyjának írt megnyugtató, szeretetteli mondatokat a lánya.