hirdetés
hirdetés

Dr. Bula Zoltán cikkei

  #1
2019-05-14 10:03:00

A retrospektív, obszervációs ARISTOPHANES vizsgálatban három új típusú orális antikoaguláns (NOAC) és a warfarin adása során kialakult stroke/szisztémás embolizáció (stroke/SE) és súlyos vérzés (SV) gyakoriságát hasonlították össze összesen 285 292, nem valvuláris pitvarfibrillációban szenvedő beteg adatainak felhasználásával. A NOAC-okat a warfarinnal összevetve – a korábbi eredményekkel egybehangzóan – kisebbnek találták a stroke/SE előfordulását, míg az SV változó gyakorisága igazolódott. A NOAC-ok összehasonlítása az apixaban előnyét mutatta a másik két vizsgált szerhez képest. Az eredmények további segítséget adnak a tromboembóliás és a vérzéses kockázatok közötti egyensúly mérlegeléséhez a terápiás döntéshozatalban.

  #2
2019-05-08 05:15:00

Az AUGUSTUS vizsgálat eredményei egyrészt az apixaban adásának előnyét támasztják alá a kumarinkezeléssel szemben a legtöbb nem valvularis pitvarfibrillációban szenvedő beteg számára, akiket megelőzően akut koronáriaszindróma miatt vagy perkután koronáriaintervencióval (sztentbeültetéssel) kezeltek, és emiatt thrombocytaaggregáció-gátlást kapnak monoterápiában (P2Y12-gátló, a leggyakrabban clopidogrel) vagy kombinációban (P2Y12-gátló és aszpirin). Másrészt a kettős thrombocytaaggregáció-gátlás a legtöbb beteg esetében szükségtelen, sőt kockázatosabb a P2Y12-gátló monoterápiában adásánál a súlyos vérzés kialakulásának kockázata szempontjából, miközben nem jelentkezik előnyösebb hatás az ischaemiás események kockázatában bármely kombinációt vizsgálva.

  #3
2017-05-23 10:20:00

A vérgázanalízis, a légzésfunkciós vizsgálat és az echokardiográfia alapján az akut hypercapnia és nem a hypoxaemia, a csökkent forszírozott kilégzési másodperctérfogat és forszírozott vitálkapacitás, továbbá a pulmonalis nyomás növekedése okozta hemodinamikai eltérések következtében kialakuló vezetési heterogenitás (mikro reentry) vezethet pitvarfibrillációhoz.

  #4
2017-05-23 10:10:00

Orális és inhalációs glükokortikoidokat széles körben használnak a tüdőbetegségekben szenvedők kezelésére. A hosszú távú, folyamatos adás jelentős csonttömegvesztéshez és az osteoporosis eredetű csonttörések fokozott kockázatához vezethet.

  #5
2017-05-23 10:05:00

A krónikus obstruktív tüdőbetegség a primer tüdődaganat ismert független kockázati tényezője. A tüdőrákos nők csoportjában jelentősen kisebbnek találták a COPD prevalenciáját. Lehet, hogy a nemek közötti különbséget figyelembe kell venni a tüdőrákszűrés jövőbeli tervezésében.

  #6
2017-05-23 00:00:00

A krónikus obstruktív tüdőbetegség fenntartó kezelésére a hosszú hatású muszkarinreceptor-antagonistákat és a hosszú hatású béta2-receptor-agonistákat, illetve ezek kombinációját javasolják. A hatékonyságukat megfelelő vizsgálatokban bizonyították, ám cardiovascularis biztosságosságuk még igazolásra szorul. 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Mondhattok bármit, hogy ki miért landolt az akut betegellátásban, vagy akár a sürgősségi betegellátásban, de a választ mindannyian tudjuk: A Vészhelyzet című tévésorozat sodorta a mi generációnk tekintélyes részét erre a pályára.

Hús  //  Alimento

Kedves növényevő embertársaink rendszeresen felhívják a figyelmemet arra a tényre, hogy a WHO szerint a húsevés a mindmeghalás egyik fontos oka, nevezetesen is rákot kelt.