2020. október. 21., szerda - Orsolya.

Az orális antikoaguláns terápia alkalmazása és a vénás tromboembólia kockázata pitvarfibrilláló betegeknél

A pitvarfibrilláló (PF) betegek esetében a stroke és a kardiális eredetű szisztémás embolizáció primer profilaxisára ajánlott orális antikoagulálás feltételezhetően előnyökkel jár a vénás tromboembóliák (VTE) kivédése tekintetében is. A jelen retrospektív kohorsz vizsgálatban elsőként tanulmányozták azt, hogy az antikoagulált pitvarfibrilláló betegeknél a későbbi VTE kockázata összefügg-e az alkalmazott OAC (orális antikoaguláns) típusával. Ezt követően a vizsgálók a direkt orális antikoagulánsokat egymással is összehasonlítva keresték a VTE kockázatát leghatékonyabban csökkentő NOAC-ot (nem K vitamin antagonista típusú orális antikoagulánst). A későbbi VTE kockázatának csökkentése terén a dabigatran és az apixaban hatékonyabbnak bizonyult, mint a warfarin vagy a rivaroxaban, amelyek kockázatcsökkentő hatása azonos mértékű volt. A dabigatran és az apixaban csoportban alacsonyabbnak mutatkozott a vérzéses kockázat is, mint ahogy azt a randomizált tanulmányok mutatják.

Current Medical Research and Opinion, Online Medical Journal, 2018

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Eszter, főorvos Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház III. Belgyógyászat – Angiológiai osztály
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!