hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Heti kultajánló

Carlos, Kacsóh, Coelho - Kultajánló Banai Jánossal

A Kultajánló indulásakor  prof. Dr. Banai János belgyógyászt, gasztroenterológust, a Honvédkórház gasztroenterológiai osztály osztályvezetőjét, a Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítvány a kuratórium elnökét kértük  árulja el, mit olvas, hallgat és ajánl másoknak is és miért?!

 

Fiatal korban az ember azt hiszi, hogy ereje, egészsége végtelen, ezért gyakran elfeledkezik arról, hogy önmagával is törődnie kell. Az idő múlásával rájövünk arra, hogy a testi-lelki egyensúly megtartásához szükség van a szellemi és fizikai kikapcsolódásra.

Mit ajánlok másoknak? Nyilván elsősorban olyasmit, ami én szeretek. Elsőként a zenét.

Zene

Az én kedvenceim Mozart, Schubert, Brahms, Verdi, Bellini, Wagner. Számtalan jó felvétel közül lehet válogatni, de az igazi az élő zene. Az adott pillanat varázsát semmi nem pótolja. Az ismét megnyílt Erkel Színházban érdemes megnézni Verdi: Aida vagy Don Carlos című operáját. Ajánlom a gyerekes családoknak Kacsóh: János vitéz-ét is ugyancsak az Erkel Színházban.

Május 2-n a Semmelweis Szalon a Harmónia Orvosklub összejövetelének ad otthont.  Ez a klub a szívem közepe, 2004 óta két havonta rendkívül igényes műsorokat szervezünk feleségem, Katona Anikó segítségével. Az idén Verdi és Wagner év van, ami meghatározza idei programot. Érdemes megnézni honlapunkon a márciusban tartott Verdi estet.

Május másodikán a műsor érdekessége lesz, hogy Verdi és Wagner műveire készült átiratok és az eredeti áriák hangzanak el. Balog József zongoraművész játszik átiratot a Lombardokból, Rigolattóból és a Trisztán és Izoldából, Vámosi-Nagy Zsuzsa pedig fuvolán a Traviatából. González Mónika az eredeti áriákat énekli el. Császár Angela a témához kapcsolódó irodalomból mond válogatást. Érdemes eljönni.

Könyv

Nekem az olvasás is teljes kikapcsolódást jelent. Mostanában regényekhez időhiány miatt ritkán fogok hozzá, de rövidebb lélegzetű írásokat ismételten is előveszek. Ilyen például Márai Sándor „Füveskönyve” vagy Coelho „Mint az áradó folyó” kötete. Bölcs gondolataik között szinte mindig találok olyat, ami korábban elkerülte a figyelmemet vagy valami miatt éppen aktuális. Sosem tudom megunni Mikszáth, Móricz írásait. Melegen ajánlom Kurt Vonnegut: „Míg a halandók alszanak” című novelláskötetét. Egészen kiváló írások vannak benne. Az ő érzés és gondolatvilága nagyon közel áll hozzám. Szerintem minél több művét érdemes elolvasni.

Színház

Szívesen járok színházba is, de kevés olyan előadást láttam, ami igazán megragadott. Ilyen volt az Örkény színház Peer Gynt előadása.

Televízió

A televízió műsorai közül leginkább a vetélkedőket, a természetfilmeket szeretem. Egyik kedvencem a „Magyarország szeretlek” című műsor vasárnap esténként. Ebben az fog meg, hogy a résztvevők felhőtlenül jókedvűek, de komolyan veszik a játékot. Igazi kikapcsolódás.

A valóság-show-kból csak reklámokat láttam, de én biztosan betiltanám az ilyen műsorokat, mert káros és kóros életfelfogást sugall az embereknek. Mérhetetlenül bosszant, hogy a gagyit a valódi érték elé helyezi.

Mozi

Moziba mostanában már alig járok, de időnként előveszem egy-egy régi kedves filmemet. Például nagyon szeretem Szabó Istvántól A napfény ízét,

vagy Nyikita Mihalkov: A szibériai borbély című alkotását. Aki még nem látta, annak melegen ajánlom.

Sport

Sajnos, a mozgásra csak kevés gondot fordítok, pedig ez mindenkinek nagyon fontos lenne. Nálam egy-egy esti séta az, ami úgy-ahogy segít a kondícióm megtartásában.

Kikapcsolódás

Nekem kikapcsolódást jelent baráti társasággal vagy a családommal eltöltött este egy kellemes étteremben. Mivel lusta vagyok, ezért rendszeresen a lakásomhoz közeli éttermekbe szoktunk menni. A Kiskakukk éttermet családi hangulata és házis ízei miatt szeretem, a Dunapark kávéház étterem konyhája is nagyon jó és kellemes időben a kerthelységnek különösen jó hangulata van. 

 

Prof. Dr. Banai János belgyógyász, gasztroenterológus, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház, Gasztroenterológiai osztály osztályvezetője, a Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítvány a kuratórium elnöke
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink