hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Batthyány-Strattmann dombormű az Elméleti Orvostudományi Központban

Szél Ágoston jelenlegi és Tulassay Tivadar leköszönt rektor közösen leplezte le az Elméleti Orvostudományi Központ aulájában elhelyezett Dr. Batthyány-Strattmann László domborművet.

A dombormű Oláh Arrè Éva Milánóban élő szobrász alkotása.A mű annak a márványból készült domborműnek az aranyozott bronz változata, amelyet 2004-ben, egy évvel a „szegények orvosának” boldoggá avatása után helyeztek el és áldottak meg a vatikáni Magyarok Nagyasszonya Kápolnában.

Mint arra dr. Szél Ágoston rektor megnyitó beszédében emlékeztetett, a művész önkéntes adományában tükröződik az a szellemiség, amelyet Batthyány-Strattmann László képviselt, aki tudatosan a szegények orvosa kívánt lenni és soha nem fogadott el honoráriumot. Őt az a gondolat vezérelte, hogy „a beteg mindenek előtt” áll. Éppen ezért a rektor szerint a domborműnek fontos üzenete van a gyógyítást ma tanulók számára is; segíthet ráérezni arra, hogy mit is jelent a gyógyítás és miért csodálatos az ehhez szükséges tudás megszerzésének útja – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés