hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A roziglitazon után a pioglitazon következik?

Újabb diabétesz gyógyszert szűntettek meg

A tiazolidindionok csoportjába csak két, 2-es típusú diabétesz elleni gyógyszer tartozik: a roziglitazon és a pioglitazon. Előbbiről talán helyesebb azt mondani, hogy „tartozott”, mivel májusban az Egyesült Államokban kivonták a forgalomból, azután, hogy egy vizsgálat kimutatta: szedése növeli a szívinfarktus kockázatát.

Most, egy francia vizsgálat nyomán a pioglitazonnal van baj: az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) beéri azzal, hogy a gyógyszer címkéjén figyelmezteti a pioglitazont szedőket, hogy egy éves használat után a készítmény növelheti a húgyhólyagrák rizikóját, azonban Franciaországban és Németországban azonnal beszüntették forgalmazását.

A lépést sok diabetológus nem helyesli. Mint dr. Joseph Giangola, a Hackensack Egyetem (Hackensack, N.J., USA) munkatársa mondta, a pioglitazonnak vannak ugyan mellékhatásai, de jótékony hatása nagyobb súllyal esik a latba, mint a rák veszélye.

A pioglitazont a vércukorszint normalizálására használják vagy önmagában, vagy metforminnal, illetve glimepiriddel kombinálva. Az FDA szerint 2010-ben az USA-ban több mint 2 millió ember szedte a japán Takeda Pharmaceuticals cég által előállított gyógyszert.

A folyamatban lévő francia vizsgálat, amelybe több mint 193.000 diabéteszes beteget vontak be, akiknek egy részét legfeljebb két éven át pioglitazonnal kezelték, azt mutatta ki, hogy azokban a személyekben, akik hosszú időn át (egy éven túl) a legnagyobb dózisban szedték a pioglitazont, 40 százalékkal megnőtt a húgyhólyagrák kockázata. A dózis-hatás görbe szerint egy év múltán annál nagyobb volt a rák rizikója, minél hosszabb ideig tartott a pioglitazon terápia.

Az FDA jelenleg azt javasolja az orvosoknak, hogy ne alkalmazzák a pioglitazont olyan betegekben, akiknek húgyhólyagrákjuk van vagy volt korábban, és figyeljenek a húgyhólyagrákra utaló tünetekre (véres vagy vörös színű vizelet, sürgős vizelési inger, fájdalom vizelés közben, illetve a hátban vagy a has alsó részén).

Dr. Giangola azt mondta, hogy igyekszik óvatos lenni, amikor pioglitazont rendel: csak azoknak a betegeknek írja fel, akikben a legerősebb az inzulinrezisztancia. Ha azonban kivonnák a pioglitazont a piacról, nem lenne semmi, ami helyettesíteni tudná, ugyanis nincs olyan szer, amely olyan közvetlen mechanizmussal befolyásolná az inzulinrezisztanciát, mint a pioglitazon. A vércukorszint csökkenés elmaradása pedig sokkal fenyegetőbb veszély szerinte, mint a rák elméleti kockázata.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Yahoo.com)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés