hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A szűrővizsgálatokra nagyobb hangsúlyt kell fektetni

Szócska Miklós Tolna megyében a szűrés, Szabolcsban pedig a kórházak együttműködésének fontosságát hangsúlyozta.

Országjáró körútjának Tolna megyei állomásán csütörtökön sajtótájékoztatón kijelentette: a Semmelweis-terv kapcsán azon is el kell gondolkodni, hogy miért kerülnek kórházba a betegek.

Miközben a kórházak konszolidációjával összefüggésben százmilliós összegekről esik szó, a védőnői szolgálatot és az alapellátásban dolgozókat néhány tízmillió forinttal motiválni lehetne, hogy mindenkit, aki rizikócsoportba tartozik, eljuttassanak a vizsgálatokra - mondta az államtitkár, miután megyei vezetőkkel és egészségügyi szakemberekkel találkozott.

Az államtitkár megjegyezte, hogy minden megyében, ahol megfordul, megnézi a szűrési adatokat. Mint mondta, Tolna megyében a mammográfiai vizsgálaton részt vevők aránya 69 százalék, ami rekordnak számít, a többi megyében 40 százalék körül mozog ez az érték. A méhnyakrákszűrés 4,4 százalékos aránya az eddig megismert nyolc megyéhez viszonyítva átlagosnak tekinthető. "Ez tragikus" - húzta alá Szócska Miklós.

Újságírói kérdésre elmondta: eddig még nem voltak igazán jó ötletek arra, hogy a szűrésen megjelenők arányát hogyan növelhetnék, de keresik a megoldást.

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy a kórházak az idén számíthatnak-e állami többletpénzre, azt monda, hogy ezt a költségvetés helyzete nem teszi lehetővé, a tartalékok mozgósításával igyekeznek jobb feltételeket teremteni. Hozzáfűzte, annak módját is keresik, hogy miként tudják az így felszabaduló forrásokat a bérekre fordítani.

Együtt kell működni a kórházaknak

Elengedhetetlen a klinikák együttműködésének kialakítása az egészségügyben rejlő tartalékok felszabadításáért, a hazai egészségügy így fenntarthatóbb lesz - jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár országjáró körútjának szabolcsi állomásán pénteken Nyíregyházán.

Az államtitkár a Jósa András Oktatókórházban megtartott sajtótájékoztatón a egészségügyi finanszírozással kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy korábban a nemzeti össztermék mintegy 5,5 százalékát fordították az egészségügyre. Most ennek aránya 4,3 százalék, mivel a korábbi éveket óriási pénzkivonás jellemezte az egészségügyben - jelezte.

Hozzátette: ennek ellenére a 2011-es költségvetésben egyhavi többlet van a tavalyihoz képest. A szaktárca ezért abban bízik, hogy - az adósságállomány csökkenése mellett - nem lesz mindennapos túlélési kényszere a gyógyintézményeknek - mondta.

Szócska Miklós a sajtótájékoztatón utalt arra is, hogy a szabolcsi kórházakat tömörítő Egészségügyi Holding Zrt. létrehozásával megkezdődött az egészségügyi ellátás integrációja a megyében, az együttműködésben rejlő tartalékokat itt már elkezdték mozgósítani.

"A munkának az egyik célja, hogy a létező jó gyakorlatot általánossá tegyük" - mondta az államtitkár. Hozzátette: nem kizárt, hogy ennek eredménye néhány intézmény funkcióváltása lesz a nagytérségben, de - mint hozzátette - ez nem veszteség, hanem "a fejlődés része" lesz.

Az egészségügyi államtitkár országjáró körútjának pénteki, nyíregyházi és debreceni állomásán megbeszélésre hívta a megye önkormányzati vezetőit, a gyógyintézmények vezetőit és a térség országgyűlési képviselőit, a találkozón egyeztettek a magyar egészségügy megmentését célzó Semmelweis-tervről.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink