hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kihirdették a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ kivitelezőjét

A jövő év szeptemberének végére elkészül a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ, az építőipari kivitelezési munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárás nyertesét hétfőn hozták nyilvánosságra Kecskeméten.

A beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, 11,652 milliárd forintos költségvetéssel valósul meg. A pályázaton elnyert 10,487 milliárd forint támogatáshoz a tulajdonos önkormányzat 1,165 milliárd forint önrészt biztosított.

A második közbeszerzési eljárás eredményes volt, ennek nyertese a Magyar Építő Zrt., aki mint fővállalkozó nyerte el az építőipari kivitelezést 4,999 milliárd forint összegben - jelentette be a sajtótájékoztatón Bányai Gábor, a kórházat fenntartó Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, hozzátéve: a nyertes cégnek 2012. szeptember 28-áig kell a kivitelezést megvalósítania.

Svébis Mihály, a kórház főigazgatója közölte: a beruházás révén a 30 éve, két telephellyel működő megyei kórház egy helyen, a legmodernebb műszerezettséggel fogadja majd a betegeket.

A fejlesztési projekt során egy új, 15 ezer négyzetméteres kórházi szárny épül, melyben anya-gyermek központ, valamint szív- és érrendszeri centrum fog működni. Emeletráépítéssel 1.300 négyzetméterrel bővül a rendelőintézet, továbbá 2.200 négyzetméter meglévő terület átalakítása történik meg a diagnosztikai épületben. Emellett mintegy 3 milliárd forint értékben 454 új orvosi gép, illetve műszer vásárlása is megvalósul.

Mivel a megyei közgyűlés vállalta, hogy a pályázatból kimaradt pszichiátriát és krónikus belgyógyászatot az Izsáki úti telephely értékesítéséből befolyó összegből áttelepíti a Nyíri útra, egy zárt folyosóval összekötött, mintegy 6 ezer négyzetméteres új tömb is felépül a jelenlegi kórházudvaron.

Tolnay Tibor, a Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a kivitelezési munkák nagyobb részét alvállalkozókkal végeztetik el, akik között több kecskeméti is lesz.

A gazdasági társaság az első közbeszerzési eljáráson is indult, de az eredménytelenül végződött, mert a legjobb ajánlat is egymilliárd forinttal meghaladta a pályázatban szereplő összeget.

Tolnay Tibor szerint az előző kormányzat idején óriási volt a bürokrácia, nemcsak a póluskórházak, hanem számos uniós projekt esetében is, ami nem tette lehetővé az építőipari kivitelezések ésszerűsítését.

"A megrendelő és a kivitelező szakemberei leültek és korrigálták a terveket azért, hogy minden létesítmény megépülhessen" - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Bányai Gábor hangsúlyozta: az eszköz- és műszerbeszerzést nem érintette a korrekció, tehát a lehetőségekhez képest a legmodernebb eszközöket vásárolják meg.

hirdetés

Könyveink