hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Csütörtökön kezdődök a neurológiai világkongresszus Budapesten

Negyven ország csaknem kilencszáz szaktekintélye vesz részt az ideggyógyászat ellentmondásainak szentelt neurológiai világkongresszus munkájában, amelyet március 26. és 28. között tartanak Budapesten.

Az immár 9. alkalommal megrendezendő Controversies of Neurology (A neurológia ellentmondásai) című rangos tanácskozásnak a Magyar Tudományos Akadémia és az Intercontinental szálloda ad otthont.

A világkongresszus társelnökei Vécsei László, az MTA rendes tagja, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója és Amos Korczyn, a Tel-Avivi Egyetem Neurológiai Klinikájának emeritus professzora.

"A hazai neurológia elismerését jelenti, hogy Budapestet választották a világkongresszus helyszínéül" - mondta az MTI-nek Vécsei László. A tanácskozáson egyebek mellett az Alzheimer-kórral és demenciával, az epilepsziával, a sclerosis multiplexszel, a fejfájással, fájdalommal és alvászavarokkal, továbbá az agyi érkatasztrófával (stroke), a Parkinson-kórral kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és terápiás lehetőségekről, valamint a neurológiai betegek rehabilitációjáról esik majd szó.

Mint az akadémikus kifejtette, ezek a kórképek súlyos gazdasági és társadalmi terhet jelentenek, hiszen a betegségek a lakosság jelentős hányadát érintik.

A hazai adatokat sorolva Vécsei László elmondta, hogy Magyarországon évente körülbelül 40 ezer ember szenved szélütést, közülük 18 ezer hal meg. "A migrénben szenvedők száma 1,2 millióra tehető és még ennél is jóval gyakoribb az úgynevezett tenziós fejfájás, amely részben a stresszel van összefüggésben. Epilepsziában megközelítőleg 70 ezer ember szenved, Parkinson-kórban körülbelül 18 ezer, sclerosis multiplexben pedig, amely a fiatal életkor leggyakoribb neurológiai betegsége, 8,5 ezer. A lakosság elöregedésével rohamosan nő az időskori elbutulásban szenvedők száma, a 60 év felettiek körében igen gyakori az agyi vérkeringés elégtelenségével összefüggő úgynevezett vascularis demencia, valamint az Alzheimer-kór" - érzékeltette a probléma súlyosságát Vécsei László.

Negyven ország szakembereit várják Budapestre, egyebek mellett Ausztráliából, Brazíliából, Belgiumból, Chiléből, Dániából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Görögországból, Izraelből, Japánból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Portugáliából, Spanyolországból, Svájcból, Svédországból,Törökországból érkeznek résztvevők.

Olyan világnagyságok is eljönnek, mint Lars Edvinsson, a neves svéd fejfájáskutató, a Lundi Egyetem professzora, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora. Budapest vendége lesz Heinz Reichmann professzor, a Drezdai Műszaki Egyetem orvosi karának dékánja, aki a Parkinson-kór elismert szaktekintélye.

Jean Schoenen belga professzort, a Nemzetközi Fejfájás Társaság (International Headache Society) korábbi elnökét kérték fel az idei, immár 22. Miskolczy Dezső-emlékelőadás megtartására a magyar szervezők. Az évenkénti előadással, amelyet jeles tudósok tartanak, a modern ideg- és elmeorvoslás úttörője, a Nobel-díjas Ramon y Cajal tanítványa, Miskolczy Dezső (1894-1978) akadémikus munkássága előtt tisztelegnek a hazai neurológusok.

"Knoll József és Magyar Kálmán akadémikusok a kongresszus elismerő oklevelét és díját vehetik át több évtizedes munkásságukért: elsősorban az ő nevükhöz kötődik a világszerte nagy sikert aratott, a Parkinson-kór terápiájában alkalmazott gyógyszer, a deprenyl kifejlesztése" - emelte ki Vécsei László.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés