hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A kemokin-expresszió jelzi a major depresszió súlyosságát

Az OTSZ Online szerint a T-limfociták felszínén lévő, a neurológiai funkciókat befolyásoló kemokinreceptrorok koncentrációja feltehetően összefügg a major depresszió súlyosságával.

Egy 54 résztvevőn végzett vizsgálat szerint a major depresszióban (MDD-ben) szenvedő felnőttek vérében jelentősen csökkent a T-limfociták kemokin receptor 4 expressziója, ami a poligenikus kockázati score-ral (PRS) kombinálva előre jelzi a betegség súlyosságát. (A „poligenikus kockázati score” a genetikus kockázati score kiterjesztése egy csomó, valószínű összefüggést mutató markerrel. Utal az egyén különböző betegségekkel szembeni kockázatára.)

A kemokinek és receptoraik befolyásolják a neuroendokrin jelátvitelt, a neurotranszmissziót és a neuronok, valamint a mikroglia közötti kölcsönhatásokat, ilyen módon szerepet játszhatnak a major depresszió kórélettanában és a depressziós viselkedésben. Dr. Jana Freff és munkatársai (Münsteri Egyetem, Németország) most azt igazolták, hogy egyes kemokinek koncentrációja potenciálisan képes megjósolni a depressziós zavar súlyosságát. A legújabb kutatásukban azonosítottak egy, a betegséggel összefüggést mutató single-nucleotid polimorfizmust, ami felhasználható az egyén kumulatív poligenikus kockázati score-jának kiszámítására. Bár a PRS csak a fenotípus-változatok egy kis részét magyarázza meg, mégis használható eszköz annak tanulmányozására, hogy a genetikai faktoroknak milyen szerepük van az olyan komplex betegségekben, mint az MDD.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink