hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

"A legnehezebben elérhető szolgáltatás a pszichoterápia"

Nagyon kevés a szakember, egy páciensre maximum negyedóra jut. Állami keretek között leginkább csak gyógyszert kapni receptre, minden mást a magánegészségügyben kell megtalálni, írja Nagyvizit-sorozatában a hvg.hu.

Magyarországon folyamatosan emelkedik a pszichiátriai betegek száma, tavaly több mint 15 ezer új beteg került be a gondozó rendszerbe. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 2020-ra a munkaképesség csökkenésének tíz fő oka között öt helyen a mentális betegségek szerepelnek majd.

Éppen ezért fontos népegészségügyi kérdésként kellene kezelni a pszichiátriai betegségeket már most, ehhez képest Magyarországon a betegek többsége nem jut megfelelő ellátáshoz, és miközben a kórházi ágyak száma jelentősen csökkent, nem bővült a járóbeteg-ellátás. Aki meg tudja fizetni, járhat magánorvoshoz, de erre szinte csak a nagyvárosokban van lehetőség. Van olyan beteg, akinek 50-80 kilométeres távolságon belül sem tudnak semmilyen ellátást nyújtani, írja a hvg.hu.

Az állami egészségügyben a legnehezebben elérhető szolgáltatás a pszichoterápia – mondta hvg.hu-nak Szemelyácz János szakorvos, aki ennek az elsődleges okát a szakemberhiányban látja. Ez utóbbi olyan mérvű, hogy az állami rendszerben a szükséges minimum hatvanperces ülések helyett csak 10-15 perc jut egy betegre, így ott tulajdonképpen nincs másra idő, mint receptírásra. „Volt olyan eset, hogy valaki hét évig járt az egyik gondozóba, ez idő alatt öt orvosa is volt, de személyesen egyikkel sem találkozott, a nővér minden alkalommal odaadta a receptet, és ennyi.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés