hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A praxisjog elidegeníthető és folytatható

A praxis adása-vétele/átruházása

Praxisjog szerzése

A működtetési jog olyan, személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog, amely jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetén elidegeníthető és folytatható.

Praxisjogot többféle módon is lehet(ett) szerezni.

1. Amennyiben minden feltételnek megfelelt, minden olyan orvos automatikusan jogosult erre, aki 2000. február 26-án, a törvény hatályba lépésének napján háziorvosként dolgozott.
2. A törvény szerint a praxisjog folytatható, de nem örökölhető. Ennek oka, hogy a hagyatéki eljárás sok esetben igen hosszadalmas. A törvény egy egyértelműbb és gyorsabb szabályozást alkalmaz erre az esetre, amelyet folytatásnak hívnak. Igaz, hogy ez az eljárás is a működtetési joggal rendelkező halála esetén folytatható le, de teljesen elkülönül az örökléstől.
3. Elidegenítéssel, ami azt jelenti, hogy a működtetési jog bérbe, haszonbérbe nem adható, és gyakorlásának joga sem ingyenesen, sem visszterhesen más részére át nem engedhető. Az elidegenítés történhet
a) visszterhesen,
b) ingyenesen.
4. Tartósan betöltetlen háziorvosi körzet esetén az önkormányzattal kötött szerződés alapján.

Az adás-vétellel kapcsolatban le kell szögezni, hogy amennyiben önkormányzati tulajdonú rendelőkben dolgozó háziorvos kívánja praxisjogát értékesíteni, csak ezt, tehát a hozzá bejelentkezett betegek után járó jövedelem megszerzésének a lehetőségét tudja áruba bocsátani, mivel a rendelő, illetve az orvosi gépek, eszközök általában nincsenek a tulajdonában.
A praxisjog esetében tehát olyan – döntően – eszmei értékről van tehát szó, amelynek árát igen nehéz pontosan meghatározni.
Mindegyik esetben fontos alapelv, hogy a működtetési jogot csak az önkormányzat előzetes beleegyezésével lehet átruházni.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés