hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Veszélyben a budai ügyeleti ellátás?

Lassan lehetetlen lesz elkészíteni a beosztást, ugyanis nincs elég orvos, aki vállalná a munkát, pláne ennyire kevés pénzért, írja az NLCafé.

„Három éve vezetem a Budai Gyermekügyeletet, de sok éve dolgozom itt kisebb megszakításokkal, úgyhogy jól ismerem a helyzetet, ami mostanra szinte tarthatatlan lett. Júliusban 14 ügyeletet vállaltam, mert nincs elég kolléga ahhoz, hogy elkészítsem a beosztást. Ez azt jelenti, hogy a praxisom ellátása után mentem ügyelni, aztán újra be a rendelőbe, és utána még lenyomtam egy ügyeletet, aztán újra a rendelőben voltam. Ez gyakorlatilag 50-60 óra folyamatos munkát jelent, ami nagyon rossz, mert ennyit nem lehet és nem is jó dolgozni. De mit csináljak, ha senki sem vállalja? Persze, megértem a kollégákat, egy ügyeletért ugyanis bruttó 20 ezer forintot kapnak, az óránként kétezer forint sincs, bruttóban. Ennél minden takarítónő jobban keres! Az asszisztensek óránként bruttó ezer forintot, a gépkocsivezetők 700-at kapnak. Felháborítóan alacsony bérek ezek. Az egészségügy ma a megszállott és rászoruló emberekre van bízva, különben nem működne. A fiatal szakorvosok fizetése már viszonylag jó, ők nem vállalnak be ilyet, illetve inkább elmennek külföldre. A 35 és 50 közötti orvosok magánintézményekben rendelnek inkább, szóval az ügyeletet az idősebb kollégákra lehet építeni. Én 58 évesen fiatalnak számítok, ez akár vicces is lehetne” – mondta el dr. Varga Károly gyerekorvos az NLCafénak.

Varga doktor szerint az is kétségbeejtő, hogy a szülők még mindig nem tudják, hogy milyen esetben kell mentőt hívni, ügyeletre vinni a gyereket, vagy megvárni a háziorvos rendelését.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete a Gyermekegészségügyi Intézettel közösen kiadott egy, az intézet honlapján olvasható protokollt. Mentőt akkor kell hívni, ha eszméletvesztés, görcsállapot, súlyos nehézlégzés, fulladás, félrenyelés történt. A sérülések nem hozzájuk tartoznak, mivel belgyógyászati ügyeletről van szó. Az ügyeletre akkor kell menni, ha a gyereknek csillapíthatatlanul magas a láza, súlyos asztmás rohama van, vagy légzéskimaradással küzd. És a kisebb csalánkiütéssel, köhögéssel, otthon elvégzendő lázcsillapítással felesleges az ügyeletet hívni” – mondta el dr. Varga Károly.

(forrás: nlcafe.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés