hirdetés
hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Védőnők: mindenképpen bértábla kell

Az ATV vendége volt a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, aki elmondta: számukra a családoktól kapott visszajelzés a legfontosabb.

Csordás Ágnes örül annak, hogy idén újra meghirdethetik az Én Védőnője jelölést, a családoktól várják azokat a történeteket, elbeszéléseket, amelyekben elmondják, ők miként vélekednek a munkájukról – mondta el az ATV Start című műsorban a Magyar Védőnők Egyesületének az elnöke. A jelöléseket egészen április 30-ig várják.

A védőnők feladata, hogy ne egy sablon szerint gondozzák a családokat, gyerekeket, várandósokat, hanem testre szabottan, mert mindenkinek más az élettörténete. Csordás Ágnes szerint az a legfontosabb visszajelzés, ami a gondozottak, a családok felől jön, mert ők tudják azt, hogy mire van szükségük.

Arról is beszélt, hogy jelenleg is legalább 400 üres állásuk van, ennyien hiányoznak a rendszerből, ami azt jelenti, hogy kb. 1000 körzetet helyettesítenek a kollégái. Az ágazat összlétszáma kb. 4800 fő. Alapilletményük az a közalkalmazotti minimálbér „sajnos” – mondta, majd hozzátette: küzdenek azért, hogy ez a bér emelkedjen.

Az utóbbi években kicsivel nőhettek a béreik, de a bértábla nem változott, csupán pótlékokat kapnak, és ezzel közelítik a szakdolgozói bértáblát. Kiemelte: széthúz a védőnői társadalom, mert az ellátottak után kapják a bérkiegészítést. Összegezte: mindenféleképpen bértáblára van szükség, és a védőnő képzettség, plusz kompetenciák esetén kapott pótlékokkal lehetne elérni azt, hogy a védőnők megközelítsék azt az átlagbért, ami ma Magyarországon 300 ezer forinti körül van, és amit kevesen keresnek meg jelenleg.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés