2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újabb 340 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

A járvány megfékezése érdekében újabb 340 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak.

Emellett ismét kapnak védőeszközöket is a háziorvosok (pl. sebészeti maszkokat, FFP2 maszkokat, gumikesztyűket, védőszemüvegeket, overálokat stb.). A jelenlegi fertőzések döntő részét az omikron variáns okozza, amely jellemzően felső légúti tüneteket okoz. A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is az oltás jelenti a legerősebb védelmet.

A teszteket ezúttal is a kormányhivatalon keresztül kapják meg a háziorvosok, és igényeiket folyamatosan jelezhetik a megyei kormányhivatalok felé.  A háziorvosok és házi gyermekorvosok az elmúlt időszakban több mint 1,3 millió gyorstesztet kaptak arra, hogy kiszűrjék a koronavírus-gyanús betegeket.

A koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt. Továbbra is koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünet a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés, vagy ízérzés zavara. Az omikron esetében gyakoriak a náthaszerű, felső légúti tünetek. Emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet.

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben végzi el, vagy dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst egy statikus PCR mintavételi pontra, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor mentőt rendel otthoni mintavételezésre.

 Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén ideje immár 7 nap.

Amennyiben a tünetek súlyosabbak, akkor a háziorvos megszervezi a beteg kórházi ellátását.

(forrás: koronavirus.gov.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés