hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Új szűrés helyett új protokollt!

A parlamenti államtitkár újabb feladatokat adna a háziorvosoknak, a kamara elnöke viszont inkább az új irányelveket hiányolta az InfoRádióban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára  arról beszélt, hogy a lakosság egészségét az szolgálja majd a legjobban, ha minél több szűrést, vizsgálatot végezhetnek el a háziorvosok a kórházak és szakrendelők helyet. Erről már egy éve egyeztetnek a háziorvosokkal, ennek eredményeként hónapokon belül megegyezhetnek a hatáskörök bővítéséről a háziorvosokkal. A minisztérium is azt szeretné, ha akár egy mini menedzser-szűrést is egy háziorvosi praxisban el tudnának végezni – tette hozzá Rétvári Bence az InfoRádió szerint.

„Az orvosok korfája és létszáma nem igazán teszi lehetővé, hogy még sok minden mást rájuk terheljünk. Kétségtelenül vannak gondolatok és ötletek, de azért a megegyezést még nem látom” – fogalmazott Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az igazán sürgető azoknak a szakmai irányelveknek, protokolloknak a megújítása, amelyek Magyarországon sajnos egytől egyig lejártak, nem csak az alapellátásban, de az összes klinikai szakmákban.

Éger István azt is elmondta: a háziorvosok sok szűrést azért sem végezhetnek, mert ahhoz klinikai szakorvosi kompetencia kell. Szerinte az alapellátásban dolgozók több dologban tudnak segíteni, de leginkább abban, hogy a kormányzati szűrőprogramokban való részvételre ösztönözzék a pácienseket.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés