hirdetés
hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Több pénz a fogászatoknak

A rezsitámogatás mellett a beavatkozásokra is több dotációt kapnak az alapellátó fogorvosok, tudta meg a Magyar Idők.

Bár a közfinanszírozott fogászatok sokáig kimaradtak a támogatásokból, az elmúlt időszakban több olyan intézkedés is született, amellyel elkezdődhetett a felzárkózásuk. A letelepedési pályázatokat kiterjesztették a fogorvosokra is, így megállt a tartósan betöltetlen praxisok számának növekedése, és nemrég egymilliárd forinttal emelték meg a fogászati szakrendelésekre szánt keretet.

– Előrelépés, hogy egymilliárd forinttal növekedett a fogászati szakellátásra szánt finanszírozás, de még így is bőven van tennivaló a területen – fogalmazott a Magyar Idők kérdésére Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Véleménye szerint szerint a betegeknek ez nem jelent változást, ugyanazok a beavatkozások maradtak tb-támogatottak, mint eddig, csupán az egyes kezelések pontértéke nőtt, ami nagyjából havi 160-170 ezer forint többletet jelent praxisonként.

– Állami ellátás esetén 18 éves kor alatt és 62 éves kor felett minden kezelés orvosi díja térítésmentes, a 18–62 év közötti pácienseknek csak a fogpótlásért kell fizetni, ám a fogmegtartó beavatkozások – mint a tömés, gyökértömés, fogkő-eltávolítás – ingyenesek – emlékeztetett az elnök.

A fogorvosi tagozat korábban levelet írt Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, hogy megszűnjön a közfinanszírozásban dolgozó fogorvosok hátrányos megkülönböztetése. Az alapellátás három eleme a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a fogászati ellátás, ám utóbbi rendszerint kimaradt a támogatásokból. – A döntéshozók fejében még mindig él a sztereotípia, hogy a fogorvosi ellátás azonos a magánorvosival, így nem küzdenek finanszírozási problémákkal – fogalmazott a tagozat elnöke.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés