hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Se harc, se praxis

A kormány érdektelensége miatt újabb tartóoszlop dől ki a háziorvosi rendszerből. Feladja Józsa Terézia is, aki pedig évek óta harcolt azért, hogy a többiekével azonos díjazást kapjon a 200-300 területi kötelezettség nélkül dolgozó háziorvos, tette közzé a Népszava.

Már közölte is betegeivel, hogy keressenek mást orvost, mert ő abbahagyja. Félő, hogy zömében nyugdíj-korhatáron lévő kollégai is hamarosan követik.

A területi kötelezettség nélküli háziorvoslás huszonöt éve létezik, és ebben az alapellátási formában csaknem kétszázezer embert látnak el az orvosok, miközben feleannyit kapnak, mint a kollégáik. Az ő rendelőikben azokat is fogadják, akiknek azért nincs területi háziorvosuk, mert albérletben élnek, nem tudnak lakóhelyükre bejelentkezni, vagy például túlterheltség miatt kiszorulnak a területi ellátók praxisából.

Hiába van 1500 betege Józsa Teréziának, az ellátásukért járó közfinanszírozásból képtelen fenntartani a rendelőjét. Patthelyzetbe került. A betegei után a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől havi 720 ezer forintot kap, ebből kellene a praxis valamennyi kiadását állni, a bérleti díjtól kezdve a rezsi- és működtetési költségeken át az asszisztensek béréig. Bár kezdetben úgy tűnt, hogy a kormány emeli a körzet nélküli háziorvosok támogatását, mára minden kommunikációt berekesztett az ügyben, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés