hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Rendezetlen rendelési idő

Főleg a helyettesítések miatt válhat az alapellátásban dolgozó orvosok rendelési ideje nehezen követhetővé, hangzott el az InfoRádióban.

A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) szerződése a háziorvosi szolgálatnak legalább 15 órás heti munkavégzést ír elő – mondta az InfoRádiónak Papp Magor háziorvos. A munkaidőt a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának is szükséges bejelenteni, ezen kívül pedig még szerződést kell kötni az önkormányzattal is.

Ezek jól vázolják azt, hogy bonyodalmas a helyettesítést megszervezni és adminisztratívan bejelenteni. Sokszor a helyettes háziorvos időbeli kapacitása dönti el, hogy a helyettesítés alatt mikor tud a rendelés megvalósulni – emelte ki a háziorvos. Az is nagyon bonyolult, hogy melyik szerv ellenőrzi, hogy a háziorvosok mikor és hogyan dolgoznak. Jelenleg az ANTSZ, a jelenleg kormányhivatal, a NEAK, és az önkormányzat is tud ellenőrizni, és az ellenőrzés gyakori – mondta Papp Magor. A NEAK-al kötött szerződés legalább napi három órás rendelési időt ír elő, de ennek a többszörösét, öt-hat-hét órát is igénybe vehet az a betegmennyiség, aminek a ellátását el kell végezzük. Aki a rendelési időben érkezik, el kell látnunk – hangsúlyozta a háziorvos, aki elmondta azt is, hogy a jogszabályokat a rendelési idő változásához és a helyettesítés bejelentésének elvállalhatóságához kellene igazítani.

Az InfoRádió értesülései szerint előfordul, hogy a kiírt rendelési időben a háziorvos nem jelenik meg pontosan, vagy nem egyértelmű, mikor rendel. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is ismeri a problémát, de szerinte ennek nem lenne szabad előfordulnia.

A leírt jogszabályok és rendeletek szerint a rendelési időben az orvosnak ott kell lenni a rendelésen. Ez alól kivétel, ha ki kell menni egy súlyos esethez – ma már egyre kevesebb szükség van rá, hiszen a sürgősségi ellátás a legtöbb helyen működik 0-24-ben –, vagy ha helyettesítés van más időben, amit viszont előre ki kell írni – mondta Póta György.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt is jelezte, hogy a felnőttellátásban szinte minden orvos négy órát rendel egy nap. A házi gyerekorvosi rendszerben előfordul, hogy 2,5-3 órákat rendelnek, tehát nem tartják be mindenhol a négy órás rendelési időt.

Ez mindig a helyi ANTSZ kontrollkörébe tartozik, ők adják ki a működési engedélyt, és abba bele kell írni a pontos rendelési időket. Ha ők ezzel nem értenek egyet, akkor nem adnak működési engedélyt. Ha kiadták, akkor pedig elfogadták a kiírt rendelési időt, amelyet minden körülmények között be kellene tartani – mondta az elnök.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés