hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Praxisvásárlás: a hét végéig pályázhatnak (Bővítve!)

A háziorvosi praxisvásárlási és letelepedési támogatásra a hét végéig, október 15-éig lehet pályázni, mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kedd reggel az M1-en.

Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett: egymilliárd forinttal növelték a háziorvosi praxisvásárlásra és letelepedésre fordítható támogatás keretét, így összesen 2,25 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, és már alapellátó fogorvosok is jelentkezhetnek.

Az államtitkár egy korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, a letelepedési pályázatok esetében az elnyerhető támogatási összegek alakulása attól függ, hogy hány éve volt az adott praxis betöltetlen. Így például 12 millió forint nyerhető el az egy éve, 14 millió a két éve, 16 millió a három éve üresen álló praxisokra.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt a Magyar Nemzetnek, problémás, hogy október 15-ig lehet pályázni a támogatásra, mert sokan csupán novemberben szakvizsgáznak háziorvostanból. Ők pedig már csak jövőre tudnak pályázni, így több hónapnyi várakozásra kényszerülnek, nem tudnak praxist vásárolni. Ez pedig a betegeknek sem jó.

– Nem értem, mi értelme van most ennek az egymilliárd forintos emelésnek. A keretet folyamatosan pályázhatóvá kellene tenni. Mivel ez nincs így, gyakorlatilag a korábbi években fel nem használt összeget görgetik tovább, így mindig bővül az elérhető keret, de a szűk pályázati határidő miatt arra sokan nem tudnak jelentkezni – mondta az elnök.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani mellett az utóbbi időben több olyan, egészségügyet érintő bejelentés is volt a kormány részéről, amelyet a szakmával egyáltalán nem egyeztettek.

(forrás: MTI, Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés