hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Póta nem bontana zászlót a TEK-esekért

A praxisvásárlási pályázatoknak éppen az volt a céljuk, hogy megszűnjenek a területi ellátási kötelezettség (TEK) nélküli háziorvosi körzetek – mondta a Magyar Hírlapnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Érthető, hogy a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosok szerencsétlen helyzetbe kerültek és emiatt szót emelnek, de ha az alapellátási rendszer egészében gondolkodunk, nem bontanék zászlót e mellett az ellátási forma mellett reagált a lapnak a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnöke, Póta György arra, hogy a körzet nélküli kollégák az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak.

Póta György elmondta, évekkel ezelőtt a ma is futó praxisvásárlási és letelepedési pályázatoknak éppen az volt a céljuk, hogy azok a háziorvosok, akik tek nélküli körzetben dolgoznak, meg tudják vásárolni azt, hozzájutva így például a havi fix finanszírozási díjhoz. Az elnök szerint egy korábbi kormányrendelet még azt is tartalmazta, hogy 2015 végéig megszüntetik az ilyen formában működő körzeteket, ez azonban láthatóan nem teljesült. Arra a kérdésre, hogy az érintett kollégák miért nem akarnak saját körzetet vásárolni, azt válaszolta, nyilván vannak elfogadható, egyedi emberi okok is, de alapvetően többségében az indok az lehet, hogy nem akarják vállalni a változással járó kötelezettségeket.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés