hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Már gyerekkorban romlanak a magyarok fogai

Lesújtó állapotban van a magyar 12 évesek fogazata, pedig az állam teljesen megtéríti a fogászati ellátást a gyerekeknek, írja a Népszava.

Részletes elemzést készített a magyarok szájüregi egészségi állapotáról Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. A Népszava szerint adataiból az is kiderül, hogy a helyzet később, a felnőtt korra csak tovább romlik. Míg ugyanis az európai országok nagy többségében a gyerekek szuvas fogait időben kezelik, betömik, addig nálunk későn jutnak el fogorvoshoz, amikor gyakran már csak a húzás marad. Így a magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a negyvenöt éveseknek már csaknem dupla ennyi. A felnőtteknek emellett további négy foguk szuvasodik, és kettő biztosan tömött. Az idős korra a szuvas és tömött fogak száma egy-kettőre apad, az eltávolítottaké meg húszra emelkedik. 65 éves korra a lakosság 30 százaléka már fogatlan.

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

Ez az adatsor nem csak azért drámai – mondja a lapnak Nagy Ákos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke, keszthelyi fogorvos – mert a rothadó fogak látványa nem szép, hanem azért is, mert egyebek mellett szájüregi-, emésztőszervi daganatokat, keringési megbetegedéseket okoznak. Ez utóbbiak már meglehetősen korán jelentősen rontják az életminőséget és kezelésük órási terhet is ró az egészségbiztosítóra. Mint mondja: becslések szerint, ha a szülők magánorvoshoz vinnék a gyerekeiket, csak a 12 évesek szuvas fogainak kezelése több tízmilliárdos költséget okozna a családoknak.

Hiába ír elő jogszabály félévenként kötelező szűrést a gyerekek számára, a finanszírozási anomáliák miatt, nem minden oktatási intézménynek van fogorvosa. Ott pedig ahol van, gyakran a szülő nem járul hozzá az ellátáshoz, mondván: van saját fogorvosuk, aki kezeli a gyereket. Ha így lenne, akkor a tömött fogak száma emelkedne fiatal felnőtt korra és nem a húzottaké. A gyakorlatban pedig a szülők egy része nem nagyon törődik a gyerek szájából kikandikáló szuvas foggal, mert azt hiszi, hogy azok még csak tejfogak, holott már a maradók. Így a szükséges kezelések „elsikkadnak”.

Gyakran maga az iskola sem gondoskodik arról, hogy odaérkezzenek az osztályok a rendelésre.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés