hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Jön a fogorvosok sztrájkja

A tb-betegeket ellátó fogorvosok egy éve sürgetik a finanszírozás rendezését, úgy tűnik, szeptember elején lassítják a munkát, írja a Magyar Idők.

Egy hónap múlva, szeptember 4. és 6. között tiltakozó akciót tartanak a közfinanszírozott fogorvosok. A jelenlegi állás szerint a tb-betegeket ellátó fogászatokon ebben a három napban csak sürgősségi eseteket látnak majd el – tájékoztatta a Magyar Időket Nagy Ákos keszthelyi fogorvos. A sürgősségi nap főszervezője szerint főként a déli megyékben dolgozó kollégái gondolják úgy, hogy ily módon is nyomatékot kell adni követelésüknek. Ez pedig nem más, mint a fogászatokra jutó finanszírozás növelése.

Jelenleg a magyar állam évente összesen 28 milliárd forintot, vagyis lakosonként 2800 forintot fordít fogászati ellátásra. A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának számításai szerint ez pont a fele a szükséges minimumnak – mutatott rá Nagy Ákos. A fogorvosi munka piaci ára valójában a 2800 forint három-négyszerese. Példaként elmondta, hogy egy szűrővizsgálat magánorvosnál legalább négyezer forintba kerül. Ha feltételezzük, hogy a szülők minden gyermeket elvisznek félévente szűrésre, az kétmillió érintettel számolva 16 milliárd forint. Ehhez nem számolták hozzá az olyan kezeléseket, mint a tömés.

A lap hónappal ezelőtt írt arról, hogy hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a közfinanszírozott fogászatok támogatásáról az egészségügyi államtitkárság és a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozata között. Előrelépés azonban azóta sem történt.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés