hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Hová lettek a háziorvosok?

Az ország két szélét hagyták magukra az orvosok – derül ki az Abcúg összeállításából.

Magyarországon összesen 6565 háziorvosi körzet áll szerződésben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, ezek közé tartozik a jelenleg betöltetlen 281 darab körzet is. Első ránézésre ez nem tűnik nagy számnak, az összes körzetnek ugyanis a 281 darab üres csupán a 4,2 százaléka. A betöltetlen körzetek viszont jellemzően az ország félreeső területein helyezkednek el, ráadásul a többségükben nem csak a székhelynek számító település ellátásért felel a háziorvos, hanem több kisebb környező településért is. Van olyan körzet az országban, amelyhez hat település tartozik – írja az abcug.hu.

Megyei bontásban nagyok a különbségek az egyes területek között. Betöltetlen praxisok szempontjából Borsodban, Békésben és Somogyban a legrosszabb a helyzet. A legtöbb praxis Budapesten található, és ott szinte mindegyikben van is háziorvos. A fővárosban amúgy sem jelent akkora problémát az, ha egy-egy körzet betöltetlen, hiszen sok esetben csak egy ajtó választja el az egyik háziorvost a másiktól, így a beteg egyszerűen találhat helyettest, és mivel a betegek több háziorvos között oszlanak el, az orvos sem lesz túlterhelve.

 

A letelepedési pályázat keretében 6 és 10 millió forint körüli támogatás nyerhető el, a praxisvásárlásra pedig négymillió forintot lehet kapni. Az államtitkárság szerint a letelepedési pályázaton keresztül két év alatt összesen 703 millió forint támogatást fizettek ki, és ebből 63, korábban betöltetlen praxist sikerült betölteni. A praxisjog-vásárlási támogatásra pedig tavaly összesen 181 millió forintot fordítottak, és 39 praxis talált gazdára.

 

Mindkét pályázatot kiírták újra, és az államtitkárság szerint 112 pályázat érkezett rájuk. A program ugyanakkor láthatóan csak mérsékelni tudja a betöltetlen körzetek szaporodását, megállítani nem. Hiába támogatták meg ugyanis 102 körzet megvásárlását összes 884 millió forinttal, a tartósan betöltetlen körzetek száma 2014-től (a programok kezdetétől) idénre 28-al nőtt.

 

A novemberi,  281 darab tartósan betöltetlen körzet száma ráadásul hamar tovább emelkedhet. Jelenleg ugyanis ennél több, összesen 352 darab körzet áll üresen, 71 darab azonban csupán a közelmúltban vált üressé, kevesebb mint hat hónapja, így még nem számít tartósan betöltetlennek.

 

(forrás: abcug.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés