hirdetés
hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Háziorvosok szakvizsga nélkül

Jelenleg 6209-en praktizálnak háziorvosként az országban, ám csupán 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak pedig csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája, írja a Magyar Nemzet.

Bár óriási szükség van a háziorvosokra, kérdéses lehet, hogy szakvizsga és gyakorlat nélkül mennyire hatékony az ellátás. A Magyar Nemzet által megismert legfrissebb adatok szerint jelenleg 287 tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi körzet van az országban. A kormány a tartósan betöltetlen praxisok feltöltését egyebek között a letelepedési és a praxisjogvásárlási támogatással akarja elérni, ez azonban egyelőre nem hozott áttörést, a több millió forintos támogatások sem elég csábítóak.

Mivel a háziorvosok között egyre több a nyugdíjaskorú is, és kevés fiatal vállal körzetet, három éve praxisprogramot indított a kormány. Ennek lényege, hogy más területen már szakvizsgát szerzett orvosok is vállalhatnak praxist háziorvostani szakvizsga nélkül. A rendelés megkezdése után évekig dolgozhatnak így, ugyanis öt évet kapnak a szükséges képesítés megszerzésére.

Az adatok szerint egyébként 2016-ban a házi gyermekorvosok átlagéletkora 59 év volt, a praktizálók 46 százaléka 60 év feletti, s 140 orvos már a 70. évén is túl van. Ám ez nem minden: kilenc házi gyermekorvos már 80 évnél is idősebb.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke ugyanakkor vitatja az adatokat. A szakember a lapnak leszögezte: 1998. december 31. óta mindenkinek, aki háziorvosként tevékenykedett, háziorvosi szakképesítést kellett szereznie, ez volt a feltétele annak, hogy folytathassa munkáját.

– Az elmúlt három évben a praxisprogramnak köszönhetően évente maximum 30-40 olyan körzetet töltöttek be, ahol elképzelhető, hogy a háziorvosnak még nincs meg a szakvizsgája, de ők összesen száznál is kevesebben vannak – mondta Selmeczi. Arra azonban ő sem tudott magyarázatot adni, mi lehet az oka annak, hogy Rétvári Bence válasza alapján összesen 933 olyan doktor dolgozik a hazai praxisokban, akinek nincs háziorvostani szakvizsgája.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés