hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Háziorvoshiány: nincs segítség?

A Vasárnapi Hírek két olyan településen járt, ahol 4, illetve 10 éve nincs állandó háziorvos, és valóság, hogy nem érkezik időben a segítség.

Az aprócska, körülbelül kilencszáz fős, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szelevény közel tíz éve maradt állandó háziorvos nélkül. A helyenként lerobbant, de többségében lakható, gondozott kertes házak lakóival Kerekes Ferenc, a helyi bolt vezetője gyakran találkozik. Mint mondta, már megszokták, hogy ritkán érhető el az orvos: csupán heti 4 órában kereshetik fel a betegek.

A helyi rendelőt 32 millió forintos állami és EU-s támogatásból korszerűsítették, olyan rossz állapotban volt. A rendelőben azonban csupán egy védőnő lát el egészségügyi szolgáltatásokat, helyettesítéssel. Ezenkívül hétfőn és szerdán egy felnőttháziorvos „helyettesít” 13–15 óráig, míg a gyerekekkel heti egyszer, két órában érkezhetnek a szülők. A helyiek szerint ez is jobb, mint a semmi, legalább ez van.

Kérdés, hogy meddig. Jelenleg ugyanis a helyettesítést többségében idősebb orvosok végzik, ha ők eltűnnek, nem lesz fiatal, aki a helyükbe lépjen. Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataiból készített összesítésünkből kiderült: míg 2015 júliusában „csak” 231 tartósan betöltetlen körzet volt az országban, addig ez 2016 januárjában már 238 volt, 2017 augusztusában 317, míg idén júniusra már 324-re duzzadt. Apránként tehát egyre romlik a helyzet.

A szomszédos, körülbelül 1600 ember lakta Csépán négy éve nincs állandó háziorvos, ami – ahogy azt a helyi közösségi központban, vagyis a kocsmában a Vasárnapi Hírek megtudta –: igen nagy gond. A  településre heti három napot jár egy helyettesítő orvos, Kecskés Béla, aki mellé nemrégiben egy másik orvos, Szűcs Zsolt István is csatlakozott. Most havonta váltják egymást. A házakat látva szegényebb, de az országban messze nem a leghátrányosabb helyzetű Csépán munkalehetőség egyáltalán nincs, akik nem tudnak elhelyezkedni a helyi postán, boltban vagy kocsmában, azok Kecskemétre járnak át. Küzdenek a megélhetésért.

Bertalan Melinda készségesen beszélt az állapotokról. Mint mondta, a felnőtteknek és a gyerekes családoknak is komoly nehézséget okoz, hogy nincs orvos. Előfordul ugyanis, hogy annyi munkája akad a helyettesítőnek, vagy házhoz kell mennie a saját körzetében, hogy nem tud átmenni Csépára. Ilyenkor kimarad a rendelés. Súlyos esetben Szentesre kell menni a kórházba, az azonban 30 kilométerre fekszik. A rossz szociális körülmények miatt pedig nem mindenki engedheti meg magának az utat.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés