hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Háromszáz fogorvos kerestetik

Kevesebb a rossz gyermekfog, de több a lyukas fogorvosi körzet, írja a Sonline.hu a tanévvel együtt induló gyermekfogászati szűrések kapcsán.

A kaposvári gyermekeket évente kétszer látják a fogszakorvosok, ám vidéki társaikat gyakran még felnőtt fogorvoshoz sem tudják elvinni szüleik, ugyanis nincs kihez. Somogyban 60 fogorvosi körzet van, ám ebből 10 hely, tartósan üresen áll. – A fogorvosi körzetek finanszírozása országos szinten nagyon alacsony – mondta a Sonline.hu-nak dr. Vajda Levente, a Somogyi Fogorvosi Kamara megyei elnöke. – Annak ellenére, hogy a fogorvosoknak sokkal nagyobb eszközállományra van szükségük, csupán fele annyi állami finanszírozást élvezhetnek, mint a háziorvosok. A fogorvosi körzetek országos szinten 750-800 ezer forintból kell, hogy gazdálkodjanak. A fiatal kollégák nem szívesen költöznek vidékre. Inkább nagyvárosokban, és a nyugati határszéleken próbálnak boldogulni. Ha egy vidéki körzetben nyugdíjba megy a fogorvos, az leginkább körzetösszevonást, és helyettesítést von maga után, nem töltik be fiatalok az üresen maradt helyeket.

Vannak olyan vidékek, ahol éveket kell várnia a páciensnek, mire sorra kerül a szakrendelésen, például egy fogszabályozáson. – Elkeserítő országosan a helyzet. vannak olyan megyék, ahol 40%-a hiányzik a fogorvosoknak. Az emberek azt gondolják, hogy aki fogorvos, annak jól megy, de egy magánpraxist nem lehet a semmiből létrehozni. A fiatalok nagyobb cégeknél keresnek boldogulást, nem mennek el körzeti fogorvosnak, ugyanis az állami finanszírozásból a rezsiköltséget, a sajátjukon kívül az asszisztens bérét, valamint az eszközöket is ki kell fizetni, arra pedig kevés a keret. Egy átlagos fogorvosi szék 5 millió forintnál kezdődik-mondta dr. Herczeg Olga, országos alelnök. – 57 év az átlagéletkor a körzeti fogorvosoknál. Somogyban már a betegellátást veszélyezteti a helyzet. Országosan 300 körzetes hely várja a maga fogorvosát. 10 év alatt annyi fogorvos ment el külföldre, amennyit a négy magyarországi egyetem egy év alatt képez, vagyis egy egész évfolyamnyi szakember tanult a magyar állam pénzén a nyugati országok hasznára – mondta az alelnök asszony. Ugyanakkor hazánkban is nagy szükség lenne a fogorvosokra, ugyanis egy felmérés alapján a lakosság évente csupán másfél tubus fogkrémet használ el fejenként, ami igencsak kevésnek bizonyul a szakvélemény szerint. A legtöbben így is csupán akkor látogatják meg fogorvosukat, amikor már fájdalmat észlelnek, és akkor már kétséges, hogy értelme van-e egy fogmegtartó beavatkozásnak.

(forrás: Sonline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés